fbpx Между голотата и еротиката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Творчески превъплъщения на Искра Георгиева

Между голотата и еротиката

Художничката Искра Георгиева ще представи своята модна колекция за новия летен сезон столичния клуб Bedroom Premium Club. Мястото не случайно избрано - Искра е автор на картината “Шшшт!...”, чиято уголемена проекция е на тавана на клуба.

По време на ревюто Iskra Art Gallery ще представи своя линия от бански костюми, рокли, топове, шалове за плаж с принтирани детайли от нейни картини. Както и нейни собственоръчно изработени бижута от кристали и елементи Сваровски (обеци, колиета, пръстени, брошки, накити за глава и тяло). В модния спектакъл специално участие ще вземе Никол Станкулова.

“Шшшт!...” не е обикновена картина. Като творческа идея тя е създадена по книга, а като материали – пак от книга. Тя е артистичен колаж, чийто образци са събирани цели 30 години и от който надничат всички онези табута, които ни карат да се изчервяваме още от времето на първородния грях на Адам и Ева в Райската градина.

Картината изважда на показ онова, което десетилетия е грижливо крито в трезорите на частните колекционери от зоркото око на моралистите и от разширените от възбуда ириси на неприличното любопитство на еротоманите. Къде свършва еротиката и естетиката на голото тяло и започва порнографията, къде свършва Венера Милоска и започва “Жюстин, или неволите на добродетелта” на маркиз дьо Сад? Кой би могъл да каже? Ррискуваме да се превърнем в някакви “мастурбанти на фалшивата култура”, се подиграва Ярослав Хашек на критиците си. В края на краищата изкуството говори само, ако има на кого.

Копие от картината в реален размер (150х100) ще бъде разиграна на томбола.

През април 2012 г. Искра Георгиева открива своя галерия в центъра на София, в която са изложени и се продават авторски картини, дрехи, бижута, аксесоари (чанти, шалове, аксесоари за телефон). Тя е концептуален художник и за всяка от картините си използва различни техники. Нейна творба притежава холивудския актьор Рик Юн (познат от филм за Джеймс Бонд). Най-големият успех на Искра е участието й в световно изложение на бижута в Париж, организирано от Swarovski Elements - World Jewelry Facets 2013. Творбата й „Дива грация“ бе показана в Сеул, Шанхай и Париж редом с бижутата на  Camila Klein, Dyrberg/Kern, Andy Farrow, Jean Paul Gaultier, Chan Luu и Erickson Beamon.