fbpx Министерството на туризма раздаде на церемония Годишните награди в туризма - 2022 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министерството на туризма раздаде на церемония Годишните награди в туризма - 2022

„Светът се дигитализира, оптимизира и желае да пътува и да преживява. Това беше и фокусът ни през този мандат – да заявим ясно и категорично на всички наши основни пазари, че сме готови и очакваме всеки един, който желае да посети България.“

С тези думи министърът на туризма д-р Илин Димитров откри тържествената церемония по връчването на седмите Годишни награди в туризма - 2022, които за втора поредна година се провеждат под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Министър Димитров посочи значението и символиката им, като каза, че за седми пореден път с тази церемония изпращаме годината и се обединяване около каузата на българския туризъм, която вече се е „превърнала в истинска традиция и отдава заслуженото на победителите. Победители, защото показаха хъс, вяра, упоритост, изобретателност и успяха да оцелеят през последните две тежки за сектора ни години“, подчерта министърът.

Д-р Димитров добави, че е необходимо внимание какви послания отправяме и как представяме туризма ни: „Ние, работещите в сектора, сме най-добрите посланици на родинати ни и чрез отношението ни я показваме на света“.

Победителите във всичките категории – 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини, както и в категорията за голямата награда „Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов, а заелите втори и трети места - грамоти на Министерството на туризма. На специалния сайт за наградите бяха подадени онлайн над 64 хил. уникални вота за над 115-те участници във всички раздели.

Президентът поднесе отличието на победителя „Исторически парк“, село Неофит Рилски, град Варна. Наградата получи Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на проекта.

Първо място в категория „Туристическа дестинация“ завоюва община Ардино. Отличието връчи министър Димитров, а призът бе получен от инж. Изет Шабан – кмет на общината.  

Една от най-оспорваните категории бе „Туристическа атракция/обект“. Статуетката за първото място отново бе спечелена от „Исторически парк“, село Неофит Рилски и беше връчена на Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на проекта, от Цончо Ганев, председател на Комисията по туризъм към 48-то Народно събрание.

В категория „Иновация“ първото място бе заето от Travel Line-Bulgaria Room Mix Innovation 2022, а наградата поднесе министърът на икономиката Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев връчи розата за „Специализиран туризъм“ на председателя на Съвета по туризъм – Пловдив Любозар Фратев за първата позиция в категорията - Фестивал „Дефиле на младото вино“, Съвет по туризъм в Пловдив.

Заместник-председателят на Комисията по туризъм към 48-то Народно събрание Небие Кабак връчи статуетката на фаворита в друга много атрактивна категория – „Туристическа община 2022“, която отиде при община Ветрино и беше получена от Димитър Димитров – кмет на общината.

Втората част на церемонията бе посветена на постиженията на медиите, отразяващи туризма. Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова даде първото отличие за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 г. в телевизия“ на Георги Крумов, основател и управител на Телевизия Туризъм.

За най-добра журналистическа изява в онлайн медия гласуващите са посочили Магдалена Тодорова от ТВ Медицински университет-Варна. Наградата бе поднесена от Антон Кутев, говорител на Министерския съвет.

Победител в категорията за печатна медия стана Поли Иванова с материала си в списание „Дестинация България“. Тя получи наградата си от Милен Митев, генерален директор на Българско Национално Радио.

Фотографът Владислав Терзийски предаде розата в оспорваната категория за интернет блог на Любомира Великова от bulgarianonthego.blog.

Събитието беше почетено с поздрав и от Алесандра Прианте, директор на Регионален департемент за Европа към Световната организация по туризъм към ООН, която изпрати видеообръщение, посветено годишните награди.

Истинската изненада за вечерта бе поднасянето на специални награди от министър Димитров за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма в България. Министърът награди със специалните отличия Hexaya Health & Wellness/Intercontinental Sofia и Happy Bar & Grill. Награда за принос в позиционирането и популяризирането на Бранд България получиха климатологът проф. Георги Рачев и журналистът Николай Василковски. Престижното отличие връчиха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева. Специалната награда за дългогодишни последователни усилия в популяризирането на красотата на дестинация България получи фотографа Владислав Терзийски.