fbpx Младежи търсиха решения на градски проблеми и подобряване на средата в града | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младежи търсиха решения на градски проблеми и подобряване на средата в града

Младежи търсиха решения на градски проблеми и подобряване на средата в града

 

Само за две денонощия участниците в Хакатон за София, организиран от Визия за София разработиха 15 проекта, които търсят креативно използване на данните, събрани от инициативата, за подобряване на средата в града. Сред представените проекти бяха:  краудсорсинг платформа за описание на фасадите и елементите от градската среда; културна визитка, която представя различните културни събития в София и генерира индивидуален план; както и решение на проблема с паркирането чрез динамична цена, която се изчислява на пазарен принцип.

Три от отборите работиха по различни анализи на ефективността на градския транспорт, наслагвайки различните данни за капацитет на линиите, натовареност на спирките, брой жители на кварталите и отдалеченост. Много от отборите избраха да комбинират различни данни, предоставени от Визия за София, за да изготвят анализи, като например кой е най-добрият квартал за живеене, достатъчно ли са социалните услуги и лекарите в различните части на София, каква е достъпността до спортни обекти, как се отразява регулирането на паркирането върху броя на сигналите за нарушения.

Първо място в хакатона спечели отбор “Тъмни субекти” със своя впечатляващ 3D модел на София, позволяващ анализ на осветеност и сенки по всяко време на деня и годината, и влиянието им върху градската среда.
Второ място и награда от Astea Solutions спечелиха “Peper Analysis” - най-младият отбор в хакатона от ученици от ТУЕС - Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, които създадоха приложение, улесняващо туристите да се ориентират в столицата, като обработиха и анализираха огромен обем от данни от Визия за София и над 25 хиляди коментари на потребители в AirBNB.
Третото място беше отредено на хардуерното решение BREATHE на отборa “Day Off”. Само за две денонощия те създадоха мобилен датчик, който отчита качеството на въздуха при движението ни из града и дава възможност на потребителите за избор на най-чист маршрут на база на събрани данни.

Хакатонът беше важна част от етапа на допълване, консолидиране и анализ на събраните данни в oбщинската инициатива, която работи по изследване и анализ на наличните знания за града и до момента разполага с над 3500 бази данни и източника на информация от местната и национална администрация, институции, НПО, бизнес, браншови организации, академични институции и др. Събитието беше отворено за всички тех експерти и ентусиасти, които се интересуват от подобряването на качеството на живот чрез технологии и искат да се включат в стратегическото планиране на града. 

facebook коментари