fbpx Модерни времена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Модерни времена

По-късно се появяват телеграфът, телексът, телефонът, пишещата машина, факсът, копирната/размножителната техника... Появата на изчислителната техника бележи повратен момент и слага началото в овладяването на информационния поток. Компютърът става катализатор за появата и развитието на информационните и комуникационните технологии, които променят живота ни, силно ускоряват научно-техническото развитие и обуславят прехода към информационно общество. В наши дни мрежите и мрежовите технологии дават възможност за глобален достъп до необходимата ни информация и предоставят различни начини за комуникация както между отделни личности, така и между компании.

 

Най важните партньори/доставчици
на "Солитрон" са:


В областта на мрежите - Cisco Systems, U.S. Robotics, 3Com, Axis, SMC
Структурно окабеляване - Belden, Panduit, Rittal, Conteg
Маркови компютри - IBM,
Fujitsu Siemens, Acer
Компоненти за РС - Sony,
Fujitsu Siemens
Монитори - Sony, Philips, Belinea
Принтери, скенери и консумативи - Epson
4UPS - APC, Infom
Мрежовите технологии и множеството услуги, предлагани на тяхна база, са в основата на почти всяка бизнес дейност и тяхното внедряване, експлоатация и развитие занимават мениджърите на големи и малки компании. Проблемът за избор на подходящо решение с оглед на специфичните нужди на дадена компания/бизнес не е никак прост и изисква висока степен на познания и квалификация в областта на компютрите, мрежовите устройства и технологиите, както и на различните видове услуги. За намиране на правилното решение на разположение са Системни интегратори, Дилъри и Еднолични експерти. Тяхното поле на дейност е пазарът на крайните клиенти.
Икономическата ефективност налага присъствието и на още един участник във веригата от производителя до крайния клиент - Дистрибутора. Той продава от склад и заявявайки големи количества от производителите, постига ниски цени и голям оборот, обуславящ икономии от мащаба на дейността. Дистрибуторът е експерт в бизнес логистиката, притежава техническа и финансова експертиза, наблюдава и проучва пазара на крайните клиенти и следи за развитието на продукти и технологии, предлагани от производителите доставчици.
Един от водещите дистрибутори на българския ИТ пазар в последно време е фирма "Солитрон". Неин приоритет е предоставянето на високотехнологични продукти от водещи производители в областта на компютрите, мрежите и мрежовите технологии.
Бизнес профил
Фирма "Солитрон" е основана от Петър Иванов и Георги Наков през март 1991 г. В началото дейността на "Солитрон" включва продажба, инсталация и поддръжка на локални мрежи, устройства за тях, както и различни периферни устройства. По това време е разработен и счетоводен пакет, който е популярен и днес.
От септември 1993 г. "Солитрон" се ориентира към дистрибуция на продукти за локални, регионални и глобални мрежи, както и на друго комуникационно обурудване. Започвайки с продуктите на Novell, много скоро фирмата разширява портфолиото си и днес предлага високо-технологичните продукти на редица водещи световни производители.

През годините фирмата развива система за бизнес логистика и днес разполага с компютризирана и базирана на мрежа система, осигуряваща следните процеси :

Снабдяване
Спецификация
Поръчки
Закупуване
Доставка и следене
Управление на складовата наличност
Генериране на отчети


С добрата си стратегия за доставка и закупуване, надеждна LАN/WAN инфраструктура и високо квалифициран екип от специалисти, "Солитрон" притежава профила на дистрибуторска компания с потенциал за растеж и развитие. В процес на разработка е WEB базирано приложение за B2B технология на водене на бизнеса с клиенти.
Чрез мрежата си от дилъри "Солитрон" участва в редица проекти на големи крайни клиенти. Някои от тях са Интерпол, Държавната администрация, UNDP, EU delegation, Citibank, Raiffeisenbank и др. Сред клиентите на фирмата са най-добрите асемблатори на РС и Системни интегратори в България. Около 25% от бизнес партньорите/клиенти работят в 28 регионални центрове в страната.
Резултатите

дистрибуция на маркови компютри чрез дъщерната компания Computer Products - за период от две години е достигнато второ място по продажби на пазара;
откриване на дъщерна компания в Република Сърбия и Черна гора, което увеличава пазарния дял в региона;
планирано е откриване на дъщерна компания в Република Македония, където засега се работи с партньори;
първокласни международни банки като ING, BNP Paribas, Citibank, осигуряват необходимите банкови гаранции, а в последно време и кредитни линии за лизингова дейност. Такава гъвкава финансова услуга дава конкурентно предимство за бизнеса.

 


Петър Иванов, управител на "Солитрон"

Искам да се обърна към читателите на "Твоят БИЗНЕС", представители на ИТ компании, които искат да правят бизнес в България и Балканския регион. Бих искал да привлека вниманието на политиците в България с цел участие в правителствени PR инициативи за бизнес както в страната, така и в региона като цяло. Бих искал да провокирам доверието на финансовите институции, както и да утвърдя предприемаческия дух на успешните български хай-тех компании.
В условията на силна конкуренция, преследвайки всяка възможност за бизнес, борейки се за по-голям пазарен дял, грижейки се за клиентите, високите технологии и техните продукти са част от стратегията на всяка успяваща компания. Представянето и дистрибуцията на високотехнологични продукти за различните отрасли в България по време на преход към реална пазарна икономика и интеграция с развитите страни е задача от изключителна важност.
Като рекламираме и дистрибутираме голямо разнообразие от продукти за информационни и мрежови решения, ние разчитаме на познаването и популярноста на фирмените марки от страна на крайните клиенти. Осигуряваме единна етична база за конкуренция между дилърите, което пък от своя страна ни дава по-голям пазарен дял. По-широкото продуктово портфолио позволява на нашите бизнес партньори/клиенти да си доставят по-голямата част от необходимите елементи по даден проект от нас.
"Солитрон" разполага с млад, динамичен и мотивиран екип, който демонстрира висока квалификация, солидност и бизнес усет.l
Ние вярваме, че успехът ще дойде на върха на нашите непрестанни усилия да усъвършенстваме фирмения си продукт - услугата "Дистрибуция". Ние работим за осъвременяването и разширяването на нашето портфолио от високотехнологични продукти от водещи световни производители. Нашият стремеж е към по-голям пазарен дял както в България, така и в Балканския регион