fbpx “Мога да променя света” е новият календар 2022 на Lavazza | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

“Мога да променя света” е новият календар 2022 на Lavazza

Времето за размисъл отмина, сега е моментът за предприемане на действия. Именно тази концепция е вдъхновила календара Lavazza 2022, представен на церемонията по връчване на наградите Renaissance“ във Флоренция. Замислен и реализиран под творческото ръководство на агенция Armando Testa, със заглавието си „Мога да променя света“, проектът изпраща призив за действия за положителна промяна - сега, незабавно. Представен чрез фотография и музика, това е призив, насочен към всички и разказан чрез историите на шестима активисти, които чрез изкуството се стремят да променят света всеки ден, уловен от един от най-големите режисьори на фотографията в историята на киното – трикратният носител на „Оскар“ Еманюел Любецки.

„Целта на Календара за 2022 г. е да отпразнува историите на онези, които с изключителен артистичен талант посвещават всеки ден от живота си на прилагане на своите убеждения на практика, за да направят света по-добро място, и тези, които могат да ни предложат друга перспектива. Искаме да изпратим послание за вяра във възможността да променим себе си и всички заедно да променим света“, заявява Франческа Лаваца, член на борда на Lavazza Group.

„Мога да променя света“ е посланието, което се появява от кадрите със шестимата активисти, всички много различни по отношение на възраст, култура и географски произход, но всички с много емоционални лични истории и способност да изразяват своята активност чрез изкуство. Календарът на Lavazza ги определя като активисти – термин, използван за означаване на художници, които поставят устойчивостта в центъра на мисленето и работата си и които успяват да я предадат чрез своето възприятие и талант.

В съответствие с концепцията на Lavazza за „Новото човечество“, човечеството остава в центъра на проекта, с конкретен фокус върху способността на хората да прегръщат изцяло ценностите, в които вярват. Всъщност избраните субекти са шест мъже и жени, които се занимават със социална и екологична дейност чрез различни форми на изкуството:

- Музикантът Бен Харпър се бори със социалните неравенства и повишава осведомеността за последиците от климатичната криза;

- Уличният артист Сайпе, пионер на устойчивото земно изкуство, създава монументални произведения, фокусирани върху защитата на планетата и социалното сближаване;

- Афганистанската бежанка рапър Сонита Ализаде гласно се противопоставя на принудителните бракове и явлението деца-булки;

- Дизайнерът на бижута Шилпа Ярлагада насърчава и подкрепя овластяването на жените;

- Морският биолог Кристина Митермайер използва фотографията, за да документира прогресивното унищожаване на океаните;

- Уличната танцьорка Шамел Бел се бори за прекратяване на расизма, сексизма и хомофобията.

Календар на Lavazza 2022

В своята 30-годишна история в създаването на календари, Lavazza е работила с някои от най-добрите световни фотографи, от Дейвид Лашапел до Стив Маккъри. За „Мога да променя света“ обаче компанията се обърна към света на киното, като избра да работи с Еманюел Любецки, известен във филмовия свят като Чиво, първият фотографски директор, носител на три награди „Оскар“. Любецки е избран не само заради безспорния му талант, но и за да предложи различна гледна точка, подход, по-близък до кинематографията, отколкото фотографията. Чиво е известен и с изключителните си умения да работи с естествена светлина: всеки от шестимата участници е изобразен в 12 кадъра, направени в шест различни моменти от деня, разказващи шест истории за светлината – зората, изгрева, деня, залеза, здрача, нощта.

Всички снимки показват естествената среда на планетата, някои от които са емблематични за въздействието на климатичната криза, като топящите се ледници.

Ефектът е кинематографичен. Чрез обектива на Любецки се изобразява света около нас и ни се напомня да предприемем действия, знаейки, че всеки от нас може наистина да го промени.