fbpx Могат ли вендинг машините да станат по-smart? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Могат ли вендинг машините да станат по-smart?

Могат ли вендинг машините да станат по-smart?

 

Вендинг машините продължават да имат популярност и остават удобен начин за хапване на крак. Но докато ние ги оценяваме и разчитаме на тях за своето удобство, често се оказваме фрустрирани от техните ограничения. Твърде често изборът от предлагани продукти е неадекватен, машините не разполагат с достатъчно ресто или още по-лошо, храната остава заклещена между стъклото и диспенсера, докато парите ни са вече погълнати от черната вендинг дупка. Скорошно проучване1, направено по поръчка на Intel в Европа, показва множество фрустрации за хората, свързани с ограниченията на този вид машини и извежда на преден план желанието за интелигентност и взаимодействие, които да подобрят цялостното изживяване.

Досада и раздразнение

Като цяло, 88% от респондентите заявяват, че намират вендинг машините за удобни и полезни. Но сред най-дразнещите характеристики са включени: ограничени възможности за плащане (49%); машини, които не работят (48%); ограничен и непроменящ се продуктов избор (46%). Плащането в частност ни изнервя най-много. Повече от половината анкетирани (52%) се ядосват, когато автоматът приема единствено точна сума; 49% избухват, ако банкнотите или монетите им биват отказани, а 44% от анкетираните са виждали как парите им изчезват без никакъв продукт в замяна.
Тъй като повечето от нас признават, че са имали неприятно преживяване, свързано с вендинг машина по един или друг повод, не е изненадващо, че някои от анкетираните казват, че са имали ответна реакция. 15% признават, че са удряли, разклащали или ритали вендинг машината докато един от десет (10%) е крещял или ругал.

По-умни, социални и по-иновативни

Респондентите имат много ясни виждания по отношение на това какво би подобрило тяхното преживяване. На върха на списъка с желания застават: сензорна технология (73%); HD екрани (59%) и по-интуитивен потребителски интерфейс – една четвърт (25%) биха желали да оперират с машината вербално, докато 17% биха желали да направят и следващата крачка като присъединят автомата в двустранен разговор. Италианците са най-запалени по идеята да се използват жестове с ръце, като 33% предпочитат да боравят с машината по този начин в сравнение със средно за Европа от едва 17%.
В допълнение към интерактивността ние също така искаме от нашите бъдещи вендинг машини да предложат повече по отношение на социалното общуване. Има нарстващ интерес към едно много по-лично и дори по-социално изживяване. Близо две трети от анкетираните искат отстъпки в замяна на лоялност (62%); 39% имат желание да виждат обратна информация и препоръки от страна на други клиенти, а 30% от нас биха желали да създадат свои собствени лични предпочитания на машините, които използват най-често.

Повече от похапване

В заключение бихме искали вендинг машините на бъдещето да предлагат повече от просто храна или напитка. Над половината (55%) от анкетираните заявяват, че биха желали да видят и зареждане на телефона като услуга. Безплатен Wi-Fi достъп (54%) е също едно от разпространените предпочитания, както и възможността да се отпечатва от карти с памет (50%). Над една трета (38%) от нас биха желали да плащат безжично със своя смартфон.

facebook коментари