fbpx Може ли видеоигрите да са професии на бъдещето? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Може ли видеоигрите да са професии на бъдещето?

 

Все повече се говори за професиите на бъдещето и най-често се коментират такива като програмиране, пилотиране на летящи дронове, работа с технологии като блокчейн или Internet of Things. Много по-малко вероятно е обаче да добавите към тях и играенето на видеоигри. И ще сгрешите. Игрите и по-конкретно свързаните с тях електронни спортове напоследък са истински генератор на нови професии – от самите геймъри, някои от които вече са милионери от тази дейност, през мениджърите и треньорите на отбори по електронен спорт, до влогърите и стриймърите, които излъчват срещите през различни онлайн платформи.

Все по-често български играчи играят за отбори от чужбина, а не липсват и такива, които получават значителни суми и печелят световна известност в тази общност. Организирането на турнири също се развива като дейност и броят на събитията с милионни наградни фондове по света се увеличава.

„Започнали като чисто забавление, днес видеоигрите са сериозен източник на доходи за много хора. Тук е важно да отбележим, че съществуват не малко геймъри които изкарват шест цифрени суми годишно само от гейминг и околко тях вече се изгражда цялостна екосистема от събития, отбори, стрийминг платформи и други медийни канали, както и спонсори. Добрата новина е, че вече и България има своите примери на професионални геймъри, които печелят значителни суми от наградни фондове и рекламни договори, а по всичко личи, че тази тенденция ще се засилва в бъдеще.“ - споделя Десислав Драгнев от българската верига за компютърни технологии Plasico IT Superstore.