fbpx Може ли всеки футболен запалянко да измести Моуриньо? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Може ли всеки футболен запалянко да измести Моуриньо?

Една трета (34 на сто) от футболните фенове в цяла Европа вярват, че знаят достатъчно за играта, за да бъдат професионални футболни мениджъри от най-високо ниво. Това сочи скорошно проучване, изготвено от Samsung Media Solutions Centre Europe.

Това убеждение действително се проявява във физическото им поведение, докато гледат някоя игра. Всеки пети футболен фен (20 на сто) се вживява толкова, че разказва на другите за решенията, които би взел, ако беше мениджър, като тенденцията нараства до почти половината (44 на сто), когато се взимат спорни решения на терена. Всеки четвърти (22 на сто) пък крещи към телевизора или от скамейката относно изпълненията на играчите.

Демонстрирането на знания не се случва само по време на мача. Проучването показва също, че средностатистическият европейски футболен фен прекарва почти шест часа всяка седмица в обсъждане на играта с приятели и колеги. Сред цяла Европа италианските фенове се очертават като най-страстно гласовити, признавайки си, че прекарват осем часа във футболни разговори на седмица. Френските фенове прекарват най-малко време в говорене за футбол – средно 4,1 часа на седмица.

Проучването също така показа, че всеки шести футболен фен в Европа (15 на сто) проверява какво се случва в света на този спорт поне веднъж на всеки час, за да гарантира, че футболните им познания са в крак с играта. Почти половината (45 на сто) от европейските фенове проверяват за актуална информация веднъж дневно. Тези цифри се покачват до 61% при испанските футболни последователи, сравнени с 33% при германските. Тази жажда за най-последни факти от терена вероятно е водена от желанието за перчене точно толкова, колкото и от любовта към играта. Така се стига до внушителните 63% от европейските футболни фенове, които вярват, че е изключително важно да бъдат информирани, когато обсъждат играта.

Д-р Дейвид Люис, доктор по философия, невролог и психолог, казва: „Когато говорим за убеждението на европейските запалянковци, че знаят повече от най-добрите футболни мениджъри, не говорим за чисто рационално поведение. Смятам, че това се дължи на необходимостта от знания, за да бъдат авторитетни и достоверни при разговорите с останалите футболни фенове. Ежедневната им мания по футбола означава, че това е темата, която най-много привлича въображението им и задържа вниманието им. Затова е от съществено значение да получат лесен достъп до актуални факти и цифри, за да се чувстват във вихъра на събитията. Един грешен факт може да доведе до автогол, който оставя злочестия фен да звучи и да се чувства глупаво сред останалите футболни запалянковци.”