fbpx Над 300 000 служители на Siemens са акционери в компанията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 300 000 служители на Siemens са акционери в компанията

Осемдесет процента от всички служители на Siemens вече са акционери в компанията. Около 300 000 от общо 377 000 служители са се сдобили с акции в Siemens благодарение на програмата Siemens Profit Sharing, надскачайки значително обявената цел на германския концерн за около 200 000 служители-акционери до 2020 г.
Siemens Profit Sharing бе създадена през 2015 г. с идеята да се даде възможност на всички служители извън топ мениджърските нива да участват в успеха на компанията. Тя позволява на работещите в концерна да получат безплатни акции след особено успешни финансови години. Участието не изисква лична инвестиция от страна на служителите. От 2015 г. насам във фонда за споделяне на печалбата са внесени общо 400 млн. евро. Сега за пръв път тази сума се разпределя на отговарящите на условията служители в 102 държави, сред които и България, предимно под формата на безплатни акции.

„Искаме да дадем възможност на всички наши служители да участват пряко в успеха и устойчивото развитие на Siemens. Така задаваме стандарти за устойчиво управление и в тази сфера. Щастлив съм и горд, че повече от 300 000 служители вече са съсобственици в нашата компания", заяви Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG.
В допълнение към инициативата Siemens Profit Sharing, глобалната програма на Siemens за придобиване на безплатни акции Share Matching Program представлява основният стълб за изграждане и поддържане на култура на съсобственост в дружеството и е една от най-големите програми в световен мащаб, насочени към привличането на служителите като акционери.