fbpx Награди за опазване на биоразнообразието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Награди за опазване на биоразнообразието

За шести път Българска Фондация Биоразнообразие ще раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието. Това е традиционна кампания, чиято идея е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. Номинациите са за периода 22 май 2013 – 22 май 2014 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май).

Но освен протестни кампании, сме щастливи да отбележим, че тази година бяха отличени и проекти за защита на видове, дарителски кампании и др. За все повече хора ролята на природозащитните организации не само в борбата срещу престъпленията към околната среда, но и подкрепата им за опазването й, защитата на различни видове става все по-забележима. Примери за подобни кампании са “Рисът има нужда от вас!” на WWF, “растителни микрорезервати” на ИБЕИ, „Международна нощ на прилепите” 2013, възстановяването на белошипата ветрушка на „Зелени Балкани“ и др.

Друга особено положителна тенденция е номинирането на ферми, „зелени къщи” и биопроизводители в категорията „Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси”. Това е знак, че хората все повече подкрепят бизнес, който не само не воюва с природата, а съществува съвместно и благодарение на нея. Разбира се, отличени са и фирми/продукти със силни социално отговорни кампании като Мтел, My forest и др. 

Тази година категориите на наградите са 5 - Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието; Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа; Активист за природата; Политик с най-голямо внимание към природата и Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси.