Най-чести въпроси, свързани с инталиране на газови системи

Мощността, гаранцията, спецификите на монтажа са сред най-обсъжданите теми, когато става дума за газови системи, съобщава българската марка REAGAS. От там обобщават най-често задаваните от потребителите въпроси за новото поколение газови уредби – за бензинови двигатели с директно впръскване.

С какво се отличава газовата система за бензинови двигатели с директно впръскване от стандартните газови уредби?

При автомобилите с директно впръскване бензинът се впръсква под високо налягане директно в цилиндъра на двигателя, а не в колектора, както е при традиционния метод. За да се постигне това, се използват специални инжектори и помпа за високо налягане. Изпарената газ е с по-ниско от необходимото за целта налягане, затова се впръсква в колектора. За да не се повредят бензиновите инжектори и помпата за високо налягане, през тях продължава да се впръсква бензин, но неговото количество е значително по-малко. По този начин газта заменя в голяма степен бензина, но двигателят работи и с двете горива в пропорция 20% бензин – 80% газ.

Колко ще спестя, като мина на газ?

Спестявате до 50% от сумата за гориво, след като монтирате газова система. Ако изминавате 30 км на ден, инвестицията за покупката на самата уредба се избива за не повче от половин година.

Всяка газова система ли ще свърши работа за моя автомобил?

При двигатели с директно впръскване е задължително газовата система да се съобрази с модела на автомобила. Няма универсална уредба, всяка е в съответствие с конкретните решения на автомобилните производители. Например, на 6 модела от най-караната в България марка автомобили -Volkswagen, може да бъде монтирана система от полския производител AG Centrum. Същата система е една от малкото, които може да се използват за друг популярен у нас модел - Opel Vectra  2.2 114 kW.

Ще се намали ли мощността на автомобила ми, след като мина на газ?

Най-новите модели газови инжекциони оказват минимално и незабележимо влияние върху мощността на двигателите. За оптималното функциониране на колата голямо значение има изборът на точната инжекционна система и качеството й, как тя е монтирана и как е настроен софтуерът. При колите с мощни двигатели основен момент е изборът на рейки – инжекторните рейки трябва да са „бързи” (нискоомови), тоест да осигуряват непрекъснато впръскване на гориво при всякакво натоварване.Също така се използват по-усилени компоненти на газовата система от който така важна част е редуктор-изпарителят който във всеки един момент трябва да е достатъчно надежден и мощен за да осигури необходимото количество газ.

С каква гаранция е газовата система?

Гаранцията на газовата система за бензинови двигатели с директно впръскване е 24 месеца. Важи, само ако монтажът е извършен от лицензиран сервиз.

Застраховката на колата ще се оскъпи ли, заради газовата уредба?

Няма разлика в застраховката на автомобил с монтирана газова система и автомобил без газова система. Това още веднъж доказва, че газта не прави автомобила по-рисков.

 

Facebook comments