Най-често допусканите грешки при изготвянето на фирмения сайт

Автор: 
етикети: 

Наскоро една приятелка сподели с мен, че за служебни цели й трябвали фирми вносители. Съвсем логично и като един постоянен потребител на Интернет тя решила да ги намери в Мрежата. Точните й думи бяха: “Нагледах се на ужаси!”

Не ми е трудно да си представя какви точно ужаси е видяла, защото независимо от напредъка на Интернет технологиите, дългогодишните усилия за усъвършенстване на предлагането на съдържание и подобряване на ползваемостта му, нивото на сайтовете (не само на вносители, а и на много други компании) в Интернет е меко казано ужасяващо. Причините за този ужас са много и аз бих искал да се спра на най-главните от тях.
Още в самото начало, когато компанията решава да създаде свой сайт се допуска една генерална грешка - не се определят целите на този сайт.
Въпросът е от жизнено значение и това трябва да е ясно на хората.

Всяка компания трябва много точно да знае, какво иска да постигне, инвестирайки в сайт
За целта е необходимо да си отговорим на няколко въпроса, най-важните от които са:

  • Кои биха били основните потребители на сайта - партньори, клиенти, журналисти и т. н.
  • Какво биха търсили те в сайта и как трябва да се подреди по важност
    и по честота на използване търсената информация - ако компанията се затруднява в определянето на тези неща, може да бъде направено проучване сред потребителите, което да даде отговор на повечето въпроси.
  • Какво да се направи в сайта, за да се облекчи компанията и да се улесни основната целева група.


На база тези и няколко други точки се определят типът на сайта и начинът на разполагане на съдържанието в него.

Например: Ако сайтът е на фирма, търгуваща с автомобили, се очаква основната група потребители да бъдат потенциалните купувачи на тези автомобили. Това означава, че сайтът трябва да предложи още от началната си страница достъп до информацията, която най-често би интересувала тези клиенти (определена чрез проучването) и някои приложения, които ще им помогнат, и биха ги направили по-лоялни към компанията (калкулатори за по-лесно пресмятане на лизинг, въпроси, отговори и др.).

Втората основна грешка на компаниите е когато не осъзнават, че техният сайт не е площадка за развихряне на крейтив идеи, а място, което допринася за удовлетвореността и оттам лоялността на потребителите.

Представете си ситуация, в която търсите информация за определен продукт на фирмения сайт
и изведнъж минавате през деветте кръга на ада
- първо някаква помпозна интродукция, показваща величието на компанията, след това избор дали да я получите на български или друг език, после попадате някъде и трябва дълго да разсъждавате и оглеждате докато решите къде точно би могла да се е притаила търсената информация. Вече сте раздразнен. Сега си представете същата ситуация, но няколко пъти на ден. УЖАС!

Сайтът трябва да е така конструиран, че потребителят да успее да се ориентира много бързо и да достигне с минимален брой кликвания до това, което търси. Изпълнението на това условие ще го направи доволен, а не пълнометражния филм в началото, чудесните подскачащи менюта и музикално оформление.
На трето място мога да поставя качеството
и количеството на информацията в сайта.

Тук в никакъв случай не е валиден принципът “колкото повече - толкова по-добре”
Основна грешка, която се допуска, е меракът да напълним сайта с всичко, за което се сетим само защото то евентуално може да потрябва на някого. Да, сайтът разполага с неограничена възможност за публикуване на информация, но потребителят не разполага с неограничена възможност за четенето й. Много е важна дължината на текстовете. Знаете колко е трудно да се четат дълги текстове на екрана на компютъра. Непрекъснато се губите в тях и това ви влудява. Затова махнете плявата от вашите текстове, оставете най-същественото и го форматирайте така, че потребителят да не се губи из екрана.
Публикувайте всяка възможна информация, която представлява интерес за потребителя. Това ще му спести време, а на вас ресурс да го обяснявате по телефона.

Например: Ако търгувате с продукти, няма нищо срамно да публикувате цените им. Какъв е смисълът на сайта, ако някой трябва да се обади по телефона, за да получи цялата информация. Един път гневите потребителя, защото не намира едно от най-важните неща за продукта - цената, и втори път ангажирате хора, които да поемат телефонните обаждания и да дават информация за цените.

И още няколко задължителни елемента, които могат само да помогнат за по-доброто ориентиране на потребителите.

  • Форма за търсене - който не може да се ориентира по друг начин, да потърси. Много е важно, и да намери.
  • Интуитивна навигация - тествайте с потребители и не се притеснявайте да променяте, ако те не се ориентират добре.
  • Опитайте се да идентифицирате потребителите си и се грижете за тях. Създайте бюлетин и се опитайте да ги накарате да се абонират. Така ще им припомняте да се връщат в сайта и да са винаги в час с новите неща.
  • Отговаряйте на въпросите и събирайте мнения за сайта, това ще ви помогне да го подобрявате непрекъснато.


И накрая последната и най-ужасна грешка:

Работата със сайта не приключва в момента на направата му, тя започва тогава

Актуализирането на информацията, непрекъснатото подобряване на функционалността, диалогът с потребителя правят сайта да изглежда жив. Потребителите оценяват това.
Разбира се, валидно е и обратното. Сайт, който изглежда занемарен ги отблъсква и те спират да го посещават.
Повярвайте ми, много е лесно да вкараш един човек в сайт, не е много трудно да го задържиш в него, но е изключително трудно да го върнеш в този сайт, след като си го разочаровал.

За контакти:

Сайбърмарк ЕООД
тел.: 02/ 915 90 28, 0888/ 321 440
e-mail: i.ivanov@cybermark.bg
www.cybermark.bg

 

Facebook comments