fbpx Най-ниска цена ще е основният критерий в новите процедури за текущ ремонт и поддръжка на пътищата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Най-ниска цена ще е основният критерий в новите процедури за текущ ремонт и поддръжка на пътищата

Следващата седмица ще бъдат обявени новите обществени поръчки за пътно поддържане на републиканската пътна мрежа по критерий най-ниска цена. Ако няма обжалвания, до 2-3 месеца е възможно да има избрани изпълнителни за дейността. Специалистите на АПИ трябва да преценят дали срокът на тяхното действие от 4 г. не е прекалено дълъг и дали е ефективно тяхното сключване за срок от 3 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. На първата си пресконференция днес той представи екипа си и приоритетите, които новото ръководство на МРРБ ще изпълняват в рамките на управленския мандат. Заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството са Ангелина Бонева, Веселина Терзийска и Николай Найденов.

Министърът подробно обясни и причините, които са довели до трудното решение за прекратяване на заварените от служебния кабинет процедури. Те бяха обявени през февруари 2023 г. с обща стойност около 4 млрд. лв. без ДДС за 28-те области в страната и със срок на изпълнение от 4 г.

Приоритет в дейността на новото ръководство на МРРБ е изработването на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура. „Тази инвестиционна програма цели да даде реална оценка за състоянието на съществуващата пътна мрежа, къде и какви пътища да се изграждат, да се приоретизират елементите от републиканската пътна мрежа (РПМ), инвестициите да се насочат към важните проекти, да се идентифицират пътните участъци, които най-спешно се нуждаят от ремонт, да се проведат поръчки за проектиране, строителство, отчуждителни процедури.

Целта е решенията да не се взимат от няколко души в АПИ или от министъра на регионалното развитие, а от МС. По този начин ще се изостави принципът за работата на парче, а ще се работи по стратегически проекти“, обясни регионалният министър. Последната приета стратегия е от 2015 г. и е с хоризонт от 8 г. Тя е била изработена от експерти на Световната банка (СБ). Министър Цеков обяви, че вече са проведени срещи с представители на СБ и Европейската инвестиционна банка за подкрепа в изработването на нова Стратегия. Към настоящия момент е създадена работна група за разработване на стратегия, като целта е до 18 месеца тя е готова.

Магистрала „Хемус“ е друг проблем, защото при нея инхаусът е възложен против закона, а превъзлагането без ЗОП също е противозаконно. „За 1 година е можело да се инвалидират договорите, но е пропуснат срокът“, коментира Цеков. Сега има два вариант според него. Единият е как да се изпълнят тези договори или да се разтрогнат поради неизпълнение. За целта е създадена работна група, която до месец ще излезе с решение. „Моето виждане е, че общественият интерес е да се строи „Хемус“, но законно и прозрачно“, категоричен беше регионалният министър.