Необичайна активност при огледите на ваканционни имоти

Изминалата 2014 година показа, че пазарът на ваканционни имоти с настоящите си нива на активност успява, независимо от настъпващите външни промени, да намери своята равновесна точка. Според инвестиционната компания Green Life обемът на реализираните сделки с ваканционни имоти се е запазил спрямо предходната година, като за имотите, търгувани на вторичен пазар, цените са намалели.

Политическите процеси, протичащи в Русия, и всички факти и последици от конфликта в Украйна, водят до два типа реакция на пазара:

  1. онази част от руските граждани, които са с по-скромни бюджети, но имат спестявания и са планирали покупка на имот извън страната си, преминават в период на изчакване. Това поведение на потребителите се наблюдаваше и у нас след кризата през 2008-ма година. Руснаците държат парите си в брой и изчакват развитието на процесите. Не могат да ги инвестират в Русия, защото спестяванията им не са достатъчни за качествен имот в Москва.

  1. втората група участници на пазара се опитват бързо да изнесат парите си - те са тези, които активно пазаруват в момента - от началото на януари, те правят активни огледи по морето, нещо което не е характерно за пазара на ваканционни имоти, който по принцип е сезонно обоснован.

Конфликтът в Украйна се отрази на българския пазар с появата на рускоговорящи украинци, които търсят възможности да инвестират част от парите си сигурно и към края на 2014 година те са достигнали 12% от купувачите на българския пазар. Те имат значително по-високи бюджети от руснаците /над 50 000 евро/ и основният им приоритет е страната, в която купуват, да е на територията на ЕС.

Според впечатленията на търговците от Green Life основното притеснение, което руските граждани са изпитвали през 2014 г., не е свързано с промяната на стандарта на живот, а с възможността ЕС да наложи на България да предприеме санкции срещу руските граждани – с по-трудно получаване на визи или други пречки за пребиваване.

Основни конкуренти на имотите по българското Черноморие остават тези в Черна гора, Сърбия и Турция. И трите държави не са членки на ЕС, което оказва влияние върху избора на рускоговорящите. Турция, независимо от атрактивните си ценови нива, не може да бъде разпозната като пазар за обикновения руски гражданин. Тя е избор за бившите руски републики, в които се изповядва ислям, но тези клиенти никога не са гледали към България.

Според анализа на Green Life 65 % от купувачите през 2014 г. са разполагали с бюджет между 45 000 и 60 000 евро. Това са представителите на т.нар. средна класа руски граждани. Делът на семействата с ниски бюджети - под 40 000 евро силно е намалял – част от тях са се оттеглили изцяло, докато други са се пренасочили към вторичния пазар, където има предлагане на различни цени.

“Очакваме влиянието на сънародниците ни да се засили в унисон с общата тенденция на повишаване на интереса към покупката на имот след спада на лихвите по депозитите и несигурността на банковата система”, коментира Теофил Петров от компанията. “Но българите не могат да бъдат основен фактор на този пазар в идната година. По-интересни за бъдещето му ще бъдат появяващите се руски граждани с големи за страната ни бюджети (над 100 000 евро за ваканционен имот) и дали страната ще може да им предложи обслужване, отговарящо на техните изисквания”, допълва Петров.


 

Facebook comments