fbpx Нерегламентираният внос е спрян | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нерегламентираният внос е спрян

Нерегламентираният внос е спрян

В резултат на 24-часови проверки по гранични контролно-пропускателни пунктове на България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища е прекратен нерегламентираният внос на стоки в страната. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.
Данните за спирането на нерегламентирания внос бяха потвърдени и от БАБХ. „За последните десет дена са регистрирани едва единадесет нарушения, които са били само по отношение на етикетирането на продукция и съпътстващи документи“, заяви д-р Венцеслава Тасева. Сред по-сериозните случаи от първите дни на проверките са заловените тирове с дини на ГККП „Капитан Петко войвода” и ГККП „Кулата”, които са се опитали да влязат в страната ни без необходимите финансови документи. Друг значим случай е откриването на 16 тона домати с изтекъл срок на годност на борса в Пловдив, които са унищожени, за да не стигнат до потребителите.

В резултат на анализите от направените проверки става ясно, че дейността на мобилните групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите, БАБХ, НАП и агенция „Митници” имат отлична превантивна функция. Зам.-министърът добави, че вследствие на добрите резултати всички страни са се съгласили за продължаване на проверките. Вече е в ход процедура по вземане на мерки за трайно справяне с нерегламентирания внос. До две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите.

В Румъния функционира модел, според който всеки един товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация.

Мобилни групи ще бъдат разпратени по допълнителни гранични контролно-пропускателни пунктове, с което се очаква превенцията да е още по-резултатна.

Facebook коментари