fbpx Невероятен интерес към северните страни заради слънчевото затъмнение | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Невероятен интерес към северните страни заради слънчевото затъмнение

Тази година две традиционно непопулярни и отдалечени точки от земната повърхност, ще се радват на невиждан интерес. Това са архипелагът Свалбард (познат още като Шпицберген), намиращ се в най-северната част на Норвегия и Фарьорските острови – автономна област в рамките на Кралство Дания, съобщава туристическа агенция eSKY.bg.

Причината е истински забележителното и рядко природно явление, наречено пълно слънчево затъмнение. То ще се случи на 20 март в 09:40 ч. местно време и ще продължи точно 2 мин. 47 сек. Феноменът ще може да бъде наблюдаван от малцина щастливци на територията само на тези два участъка от планетата.

Поради тази причина, месец преди дългоочакваното събитие е напълно невъзможно да се намери място за настаняване. Всички хотели на територията на Свалбард и Фарьорските острови са резервирани до последно още преди година, коментират от eSKY.bg.

За истинските ентусиасти остава възможността за къмпингуване. Тя, обаче, би била доста екстремна, предвид ниските температури и наличието на бели мечки. Все пак, от България може да се лети до дестинациите, но минимум с две прекачвания и на не особено атрактивни цени.

Уникална възможност за наблюдение на небесния танц ще предостави немският авиопревозвач airberlin, който ще извърши специален полет от Дюселдорф към точката на пълното затъмнение и още по-забележителното е, че ще може да бъде наблюдавано директно от въздуха. Преди да бъдат скоростно разпродадени още преди година, билетите за ред в самолета са стрували между 6 и 9 хиляди щатски долара.

От Бъглария затъмнението на 20 март ще може да бъде наблюдавано частично.