Ако сте любители на мобилната фотография – пробвайте най-новия ASUS ZenFone 5

Ревю

Ако сте любители на мобилната фотография – пробвайте най-новия ASUS ZenFone 5

Нали знаете, че ако не сте снимали и постнали ваканционните си преживявания и емоции, все едно не сте ходили никъде... Аз съм въоръжена за ваканцията ми с няколко телефона (нека има, ако откаже някой, да имам резерва!). Този, за който дори нямам време предната вечер преди пътуването да извадя от кутията, е най-новото предложение от портфолиото смартфони на ASUS - ZenFone 5. Дори само името му Zen вече ме отпуска.
Той принадлежи към средния клас смартфони и ми е интересно да видя дали ще ми „провали” ваканционните снимки или напротив – ще ме изстреля като топ „мобилен”фотограф. Телефонът предлага двойна камера с един 12 мегапикселов и един 8 мегапикселов сензор, f/1.8 бленда, бърз авто фокус, EIS и двойна, двуцветна LED светкавица. Моделът дебютира по време на тазгодишния Световен мобилен конгрес в Барселона и ето, че сега можем да тестваме неговите възможности.

Комбинацията от качествени сензори и оптика с широка бленда обещава отлични снимки при всякакви условия, включително и ниска осветеност, а вграденият в устройството изкуствен интелект се грижи за допълнителните корекции, за да направи кадрите още по-добри.

От ASUS са избрали широкоъгълен обектив, след като преди това е използвали такъв с мащабиране, защото това позволява да се правят още по-добри снимки в портретен режим, а предната камера е 8 мегапикселова, f/2.0. За нея ASUS са предвидили още една екстра и това е ZeniMoji или анимирани емотикони, достъпни през приложението Selfie Master, наподобяващи Animoji на Apple.

Основната камера следва стъпките на Honor View 10, който използва AI, за да разпознае 16 сцени и обекти, и автоматично да се приспособи към оптималните настройки в движение, а малка икона ще ви уведоми за това, какво предполага, че се вижда в кадъра. За съжаление липсва възможност функцията да бъде изключена, без да превключите на много по-сложния режим Pro от приложението за камерата.

 

Камерата се представя изключително добре, цветовете са ярки и качествени при ниска осветеност. Особено привечер лятото, когато светлината вече не е е толкова ярка и изгаряща - тогава може да направите страхотни постижения. Кадрите са свежи и жизнени, въпреки софтуерната обработка. Камерата избира подробностите както в пейзажни, така и в макроснимки, въпреки че авто фокусът понякога се затруднява при твърде близките обекти. Вижте обаче тези страхотни пясъчни лилии на Аркутино, както и цветето в скалите – ако се заиграете може да постигнете страхотен кадър.
Вечерните снимки по тъмно не са най-силната страна на камерата, но това си е предизвикателство за всички смартфони.

Що се отнася до видеото, можете да снимате във Full HD с до 120 кадъра в секунда или до разделителна способност 4К, но със съответната скорост на кадрите до 30 fps. Ако снимате как Ferrari профучава, за съжаление няма да имате най-страхотното видео, но пък аз снимам пътешествието ни с каяк и гребането в морето и се получава много добър клип.

Софтуерно може би ZenUI, фирменият потребителски интерфейс има нужда от нов вграден фоторедактор, който да може да преоразмерява изображенията с 95% качество и видео редактор, който може да конвертира клипа без загуба на качеството.

ZenFone 5 предлага и отключване, чрез лицево разпознаване, което обаче невинаги сработва бързо, особено когато околното осветление е слабо.

 

Ако трябва да обобщя, ZenFone 5 надмина очакванията ми и „запечата” по най-добър начин ваканцията.  Двойната камера работи гладко, а големият и красив дисплей правят ZenFone 5 сериозно изкушение за всеки, който търси нов смартфон на достъпна цена, но с достатъчно добри показатели и функции. Помните ли, че в началото споделих, че тръгнах с няколко телефона за почивката си? Ако щете вярвайте, но основният ми "приятел" направи морски скок и после трябваше да си почива през цялото време в купчина ориз…:) Няма случайни неща…

     

 

Facebook коментари