fbpx Разходите за покупки в модния бизнес бележат леко ръст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Разходите за покупки в модния бизнес бележат леко ръст

74% от българите са продължили да пазаруват модни артикули онлайн по време на извънредното положение, като 16% от тях дори са увеличили разходите си за покупки.

Най-голямата онлайн модна търсачка в Европа GLAMI проучи последните потребителски нагласи при онлайн пазаруването в България по време и след извънредното положение, наложено в страната поради епидемията с COVID-19. Модната платформа отчита лек спад и промяна на закупените артикули по време на домашната изолация, но за сметка на това част от клиентите са увеличили бюджетите си за модни стоки. След отслабване на мерките от GLAMI наблюдават възвръщане на интереса на потребителите. Продължава и тенденцията клиентите да изместват пазаруването на мода от физически магазини в онлайн среда, като пандемията значително е засилила този процес.

През последните години се наблюдава глобална и локална тенденция за изместване на пазаруването онлайн. Това развитие е знaчително в модния бранш и може би това е и причината 86% от анкетираните да са имали вече предишен опит с онлайн шопинга на модни артикули. 12% от запитаните в проучването обаче посочват, че пазаруват мода онлайн за първи път, което пък потвърждава нарастването на интереса в тази сфера. Това личи и от отговорите на 49% от клиентите, които планират да пазаруват повече онлайн след извънредното положение, тъй като са открили нови онлайн магазини, а и са се убедили в предимствата на този вид пазаруване. Едва 6% са клиенти, които нямат търпение да се завърнат към пазаруването в търговски обекти, след тяхното отваряне.

По време на извънредното положение спадът на пазаруването на мода онлайн е бил сравнително малък и кратък като продължителност на фона на общия спад в някои други индустрии. 74% от запитаните са реализирали покупка в този период, като 46% са похарчили сума, сходна с тази от преди кризата, а 16% са увеличили разходите си.

Въпреки, че едва 15% от клиентите целенасочено са направили покупка с цел подкрепа на местния бизнес, от GLAMI наблюдават нарастване на интереса към закупуването на българска мода. Данните сочат ръст в това предпочитание още преди кризата с коронавируса. От онлайн търсачката  отчитат обаче и бариера пред клиентите, тъй като те често изпитват затруднение да открият къде и как могат да купят родна мода онлайн.