fbpx Столичани получиха пакетчета с морска сол от Атанасовското езеро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Столичани получиха пакетчета с морска сол от Атанасовското езеро

 

Доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) раздаваха пакетчета с морска сол, добита от Атанасовско езеро на минувачите край Националния дворец на културата. Повод за необичайното събитие е фотоизложбата „Пера и езера“, която популяризира две много достъпни, но недостатъчно познати в България места - защитена местност „Пода“ и поддържан резерват „Атанасовско езеро“, които се намират край Бургас.

 

Атанасовско езеро е най-голямата солница на България - солта тук се добива по традиционен начин вече повече от сто години. Сложна система от канали разделя езерото на отделни басейни, които са с различни по соленост води, докато ги задържи в кристализаторите, откъдето под влиянието на слънцето и вятъра водата се изпарява и остава само тънък слой сол, който ръчно се събира и се оформя в „бохори“ – пирамиди от „бялото злато“, които съхраняват солта и я пазят от стопяване. Оттам през цялата година тя се транспортира с дървените вагончета на теснолинейката, смила се и достига до трапезата ни.

 

Добивът на сол е представен през погледа на фотографите така, както никога не сте го виждали - абстрактно, динамично и уважително към труда на опитните солничари. Защото солодобивът в езерото не само че не вреди на многобройните обитатели, но напротив създава подходящи условия за почивка и гнездене на стотиците видове птици, които използват дигите и валовете. Тук се срещат 333 вида птици от общо 420 за страната.

 

Атанасовско езеро има много лица, но най-интересното от тях се вижда в края на лятото, когато част от водите му се оцветяват в розово-червено, заради „цъфтежа на водата“, на солничното раче и на магнезия в тях. И когато небето над него почернява от огромните ята на мигриращите щъркели, пеликани, осояди и орли.

 

Местността „Пода“ се стопанисва от БДЗП още от 1989 г., когато е поставена под защита. Там, на малко повече от 1 кв. км. се среща единствената по българското Черноморие колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан и 6 вида чапли. Установени са 280 вида птици, което е близо 65% от всички видове птици, наблюдавани в България и повече от 30% от всички видове в Европа.

 

В изложбата са представени някои от най-интересните видове животни, които се срещат на „Пода“, а също и спиращи дъха снимки, направени от птичи поглед с дрон и мотоделтапланер.

 

Изложбата „Пера и езера“ ще бъде на Моста на влюбените до НДК до 14 август. Тя се организира от  Българското дружество за защита на птиците по проект „Солта на живота” LIFE+, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД.