fbpx Носителят на Пулицър Стивън Дън със своя книга на българскии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Носителят на Пулицър Стивън Дън със своя книга на българскии

Стихотворения на Стивън Дън – носител на наградата „Пулицър” са събрани в двуезичната книга „Видове любов”, която официално тръгва към своите читатели на 15 май бургаската издателска къща „Знаци”. Преводът на стиховете е на Христина Керанова, преподавател по творческо писане в САЩ.  Художник на изданието е Невена Ангелова, също от Бургас.

Домакин на премиерата на стихосбирката в морския град е Ричард Дамстра – културен аташе на САЩ в България. Лично той ще представи книгата на своя сънародник в партньорство с две големи имена на българското изкуство – актрисата Ани Бакалова и проф. Васил Димитров.

Стивън Дън е най-популярният съвременен американски поет. Той е роден в Ню Йорк през 1939 г. Той получава бакалавърска степен по история и английски език от университетa „Хофстра” и магистърска степен по творческо писане от университета в Сиракуза. Пъстрота в биографията му дават различни професионални поприща: професионален баскетболист, копирайтър в рекламата, редактор, професор по творческо писане. Неговата поезия отразява живота на американската средна класа - с тревогите, страховете, радостите и проблемите, с всичко онова, което е част от нашето ежедневие.

Стивън Дън е автор на шестнадесет книги, включително “Други времена”, с която печели през 2001 г. наградата „Пулицър” за поезия. Поетът е носител на наградата на Академията за литература, наградата Джеймс Райт и редица други отличия.  Той e преподавал в много университети в САЩ и е почетен професор по творческо писане в колежа Ричард Стоктън.