fbpx 28 претендента за любимо дърво на България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

28 претендента за любимо дърво на България

28 предложения от цялата страна се включиха в надпреварата за любимо дърво на България. 13 от участниците са многовековни, с внушителна възраст и впечатляващи истории.

Сред тях е и най-високото дърво в България - 58-метров смърч в резервата "Парангалица" в Рила, номиниран в новата за конкурса категория "Изборът на експертите" от докторанта в Лесотехническия университет Николай Цветанов. Цветанов увлекателно разказва за историята и създаването на резервата "Парангалица" през далечната 1933 г., благодарение на усилията и отдадеността на инж. Димитър Загоров. Изследвайки и живеейки близо цяла година в гората, Загоров заключава, че това е „рядък образец на девствена гора“, която трябва да бъде запазена за поколенията „като един съвършен обект, подобен на който мъчно може да се намери у нас другаде“, а обикновеният смърч, „в сравнение с познатите норми в средна Европа, е достигал феноменални и непознати размери, за дадената надморска височина…“

Най-старото дърво у нас - 17-вековният дъб от с. Гранит, Старозагорско е друг от претендентите за голямата награда, номиниран през тази година от Първан Киров от София. Близо 1700-те години на дървото са натрупали много легенди, разкази и истории за него, като Първан Киров ни поднася собствена художествена интерпретация за засаждането на младата дъбова фиданка от византийския монах Ставракий. Киров разказва и за първата среща на големия български художник Златю Бояджиев с дървото, което по-късно се появява в картините му.

В конкурса са номинирани и 87-те чинара от гр. Силистра, станали известни с плановете на Община Силистра да ги отсече, заради ремонт на улица, но спасени благодарение на неуморните и самоотвержени усилия на гражданите от неформална група "Силистра диша". В групата, която е предложила дърветата в конкурса, участва и Невяна Маринова, номинирала миналогодишния победител в "Дърво с корен" - дъбът от Дунавския парк в Силистра.

Финалистите в "Дърво с корен 2016" и Вековните дървета говорят" ще участват в публично онлайн гласуване, което ще се проведе на сайта на конкурса "Дърво с корен” от 15 септември до 14 октомври 2016 г., включително. Победителите в основната и допълнителната категории ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаване в края на октомври в София.

Победителят в основната категория ще представи България в международния конкурс„Европейско дърво на годината 2017” и ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.