fbpx Джаз феста A to JazZ в София ще предложи богата програма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Джаз феста A to JazZ в София ще предложи богата програма

 

Единственият джаз фест на открито в София - A to JazZ, ще се проведе от 27 до 29 юни в Южен парк 2, зад басейна Спартак. Четвъртото издание е с още по-богата музикална програма – с три концерта на вечер. Събитието ще бъде открито на 27 юни (петък) в 18 ч. от проекта на Музикална къща БНР Jazzophonia начело с маестро Антони Дончев, диригент на Биг бенда на Българското национално радио. След това на сцената ще се качи испано-кубинският фламенко септет на Хавиер Масо Карамело. Заедно с музикантите на Пако де Лусия, сред които звездата на фламенкото Израел Суарез “Ел Пираня”, ще направят завладяващ трибют на легендарния испански китарист.

На 28 юни пък ще можем да се насладим на младите ни надежди Михаил Филипов квинтет и проекта на големия ни саксофонист Димитър Льолев „Родопология“, повлиян от магическия полъх на Родопа планина. Перлата в короната на втората фестивална вечер ще бъде емблематичният за португалската Кабо Верде сцена Тито Париш с неговата акустична формация.

В заключителната трета вечер сцената ще загреят страстната фламенко група Banda Del Padre и българското Етно джаз трио, обединяващо акордеониста Петър Ралчев, краля на перкусиите Стоян Янкулов – Стунджи и един от най-добрите ни изпълнители на китара и тамбура Ангел Димитров. Кулминацията в тази наситена с емоции вечер ще бъде появата на големия Ричард Бона заедно с атрактивните музиканти от Mandekan Cubano, които ще превърнат третия ден от фестивала в празник на автентичните африкански и южноамерикански ритми.

Хедлайнерът в четвъртото издание на A to JazZ Festival, гениалният американски басист Ричард Бона, ще представи пред ученици и студенти в Националното музикално училище в София своеобразна музикална лекция, наречена от самия него „Музикалната клиника на Бона“. Звездата ще разкаже за своята кариера и музикални стилове, които майсторски преплита с джаз и традиционни африкански мотиви. Пред аудиторията, роденият в Камерун басист, ще покаже и вокални техники – той пее предимно на родния си език, но и на английски. Музикантът ще разкрие също и любопитни факти от многото си колаборации през годините - с Боби Макферин, Джо Завинул, Джордж Бенсън и Чака Кан. Лекцията на Бона ще се проведе на 29 юни от 11:00 до 12:30 ч. в концертната зала на музикалното училище на ул. “Оборище” 17. След нея виртуозът ще направи саундчек преди грандиозното си шоу в Южния парк. Заедно с афро-кубинската си банда Mandekan Cubano той ще бъде хедлайнер в третата вечер (29 юни) от тазгодишния A to JazZ Festival. Единственият джаз фест на открито в София се провежда вече традиционно в Южен парк 2, зад басейна Спартак в последния уикенд на юни. Тази година събитието събира на една сцена световни джаз имена, творящи в етно жанра.

За втора поредна година A to JazZ Festival предоставя възможност за развитие на разностранни таланти на децата в рамките на съпътстваща си програма наред с основната сцена. През уикенда на 28 и 29 юни малчуганите ще имат възможност да се включат в няколко различни образователни модула напълно безплатно в приятната градина на One More Cinema (на ъгъла на бул. “Фритьоф Нансен” и бул. “Патриарх Евтимий”).

В зависимост от интересите си децата ще могат да избират измежду три тематични направления: ‘’Изработване на маракаси и сценография”, „Разучаване на текст и работа по изпълнението му” и „Изучаване на jazz, етно танц”. Заниманията ще се провеждат между 10 и 16 ч. и в двата дни. Записванията ще стават на място. След края на лекционната част най-малките фенове на джаза ще представят наученото пред публика в едно истинско представление пред родители и приятели, така че заедно да усетят магията на сцената.

 

Програмата на детската музикална работилница е разработена съвместно от екипа на A to JazZ Kids и Детската академия за сценични изкуства на Пол Маккартни LIPA 4:19 – филиал България. Образователна институция с богат опит в обучаването на деца между 4 и 19 г. в сценичните изкуства, академията е част от водещия университет Liverpool Institute for Performing Arts, Великобритания.

Партньор на фестивала е Renault България.