fbpx Нов инвеститор в „Алепу Вилидж“ ще довършва проекта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Нов инвеститор в „Алепу Вилидж“ ще довършва проекта

Стоян Василев е новият едноличен собственик на компанията „ГБС Турс“, която притежава правото на строеж на курортния комплекс „Алепу Вилидж“, намиращ се на територията на община Созопол. Сделката е сключена вчера, а от днес компанията вече се казва „Блек сий фемили резидънс“. Компанията остава като един от инвеститорите на ваканционното селище.

Докато всички съдебни инстанции се произнесат по разрешението за строеж, новият собственик възнамерява да проведе срещи с представители на туристическия бранш, на местната общественост, както и на неправителствения сектор, в това число и на еколози и природозащитници. Целта му е да се намери най-добрият законов и обществено приемлив начин проектът да бъде завършен.

Стоян Василев се е запознал детайлно с документацията на проекта и е категоричен, че всички извършени действия са законови и съгласно одобрените проекти. Първият етап - изграждането на укрепително съоръжение, е било наложително и ключово за укрепване на свлачището, което представлява опасност за съществуващия път, плажа, здравето на хората, а също така и за пречиствателната станция в съседство, чиято повреда би довела до екологична катастрофа в залива Дюни.

Свлачището се следи ежегодно от „Геозащита“ ЕООД – Варна, но инициатива за неговото укрепване има единствено с частен ресурс.  По съответния законов ред е издадено разрешително за строеж, предвиждащо укрепването му, посредством съоръжение, което след изграждането си следва да бъде част от конструкцията на сграда. Заради изискванията на ЗУТ строителството е на два етапа. След въвеждането в експлоатация на укрепителното съоръжение, МРРБ е извършило проверка и е издало предварително съгласие за продължаване на  доизграждането на курортния комплекс, поясни адвокат Димитър Данаилов.

„Евентуалното премахване на вече изграденото укрепление е изключително опасно и крие риск за допълнително активизиране на свлачището, за срутване на бреговата ивица и повреда на пречиствателната станция. Още повече, че изобщо не е ясно кога и въобще дали държавни институции биха построили ново съоръжение, след като в продължение на повече от 10 години не са направили нищо по въпроса. Коя институция иска да поеме отговорността, че създава заплаха за изчезване на брега, за живота на хората, за щети по природата и екологична катастрофа?“, алармира Стоян Василев.

Към момента строителните дейности по проекта „Алепу Вилидж“ са спрени и се изчаква решението на ВАС. Зоната е обезопасена с ограждения, които са извън терена на плажа. Самият плаж е държавна собственост, достъпен е за всички и ще остане достъпен независимо от  етапите на строителство.