fbpx Нови над 96 млн. лв. кредити без опезпечание за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Нови над 96 млн. лв. кредити без опезпечание за бизнеса

Нов ресурс от 96,2 млн. лв. за осигуряване на ликвидност и средства за нови инвестиции, трансформация и растеж за българските малки и средни компании обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг, съвместно с представители на Асоциацията на банките в България. Средствата са допълнителни по „Програма Възстановяване“, по линия на REACT-EU, и ще позволят на седемте банки партньори да подкрепят с нови кредити без обезпечение българския бизнес за оборотни средства и за нови инвестиции, предвид инфлацията.

С помощта на тази гаранция ще можем да достигнем до цялостен кредитен портфейл от 240 млн. лв., стана ясно още от думите на министъра. Финансовият инструмент ще се администрира от Фонда на фондовете към Министерството на иновациите и растежа. Българските МСП ще имат значително улеснен достъп до бизнес кредити, възможност за 12-месечен гратисен период по главницата и финансиране без изисквания за материални обезпечения, както и одобрение в съкратени срокове.

„Програма Възстановяване“ беше разработена и стартира миналото лято, като вече се доказа, че е една от най-успешните след обявяването й в отговор на пандемията, свързана с COVID-19. До този момент по нея със 131,7 млн. лв. по гаранционните инструменти на Фонда са договорени кредити в размер на близо 400 млн. лв., като са подкрепени близо 900 малки и средни компании“, изтъкна Лорер.

По думите му се очаква общият размер на кредитите по цялата “Програма Възстановяване" от стартирането й, включително и новият ресурс, да достигнат над 700 млн. лв. в подкрепа на българските малки и средни компании.

Лорер посочи, че в ситуация на война и на инфлация усилията на Министерството са насочени към българските компании, за да могат да преодолеят кризата. Той напомни, че българският бизнес вече може да кандидатства по грантова процедура за близо 140 млн. лв. за енергийна ефективност. През лятото ще стартира и първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация за безвъзмездни средства в размер на 260 млн. лв.

Председателят на УС на банковата асоциация Диана Митева посочи, че помощта на държавата е навременна и помага на малките и средни предприятия да имат ликвидни средства. Тя допълни, че от страна на банките ще има лесно одобрение, което е много важно, особено за микро фирмите. Кредитът ще се одобрява в срок от пет работни дни след предоставяне на всички нужни документи от страна на компаниите.