fbpx Родният интернет е сред най-качествените и бързи в света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Родният интернет е сред най-качествените и бързи в света

Въпреки, че България пада в класацията, все още е в Топ 20 на NET INDEX EXPLORER по бързина и достъпност на интернета. На първите места в света по бързина и достъпност на трафика са Хонгконг, Сингапур и северната ни съседка – Румъния.

Средната скорост на сваляне у нас е 33,5 Mbps на цена 0, 50 долара. За по-ниска скорост (24 Mbps) в Австрия и Германия плащат над 3 долара.

Това е възможно, защото все още интернет пазарът у нас е много конкурентен и от това печелят потребителите, коментират от Сдружението за електронни комуникации (СЕК). Регионалните доставчици играят ключова роля и за скоростта, и за достъпните цени. С окрупняването на пазара се очаква условията за крайните клиенти да се променят и цените да се покачват.

В класацията на NET INDEX EXPLORER Топ 10 на доставчиците в България всички десет места се заемат от регионални оператори. Благодарение на тях се преодолява и разликата между малки и големи населени места. Малки населени места, обслужвани от местни доставчици, водят по скорост на връзката в България.

Освен рекордните скорости и достъпни цени, интернетът в България има и други предимства в сравнение с Централна и Западна Европа. Благодарение на наличието на голям брой регионални интернет доставчици, потребителите имат следните предимства, които се предлагат от над 90% от операторите - гъвкави условия за сключване и прекратяване (без предизвестия и без дългосрочни договори); бърз интернет над средното ниво за Европа; качествено обслужване – време за реакция под 3 часа и персонален подход при решаване на проблеми; Достъп в малки населени места.

В България оперират над 600 регионални доставчици, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация Активни потребители въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.