fbpx Нови обществени сгради ще получат финансиране за саниране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нови обществени сгради ще получат финансиране за саниране

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев връчи 16 споразумения за рехабилитация на 31 обществени сгради по Международен фонд "Козлодуй".
„Близо 8.5 млн. евро от МФК ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28.78 млн. квтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9.63 тона“, подчерта министърът.

България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд Козлодуй, от които 378.5 млн. евро – за т.нар. „неядрен прозорец“. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.
Реализацията на всички тези проектисе очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност – или повече от половин блок на АЕЦ „Козлодуй“.