fbpx Ново пиво на Britos с пет вида хмел тръгва на пазара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ново пиво на Britos с пет вида хмел тръгва на пазара

Ново пиво на Britos с пет вида хмел тръгва на пазара

От другата седмица на пазара тръгва съвсем нова бира на българската семейна пивоварна Бритос, а представители на медиите бяха първите, които я опитаха буквално часове, след като първите бутилки бяха слезли от поточната линия. Пивото, което се казва Hoppy Blond събира специфичните аромати и качества  на 5 вида хмел и има специфичен послевкус на цитруси и най-вече мандарина.

Семейната пивоварна, открита през 2012 година в гр. Велико Търново пуска пивото в навечерието на шестия си рожден ден. За контрола на качеството в пивоварната отговаря Берлинския Институт по Пивото – VLB.

 

Собствениците на компанията семейство Габриела и Христо Попови изграждат фабриката само за осем месеца, а инвестицията е над 20 млн. лв. Разположена е на 13 декара, а инсталацията е едно от най-модерните и високотехнологични съоръжения на Балканския полуостров. Днес само 36 човека произвеждат годишно около 200 000 хектолитра бира, което е почти двойно по-високо от средната производителност на пиво в Европа. Пивоварната се гордее с главния си оперативен директор Антон Ненов, който има най-голям опит в пивоварната индустрия за момента у нас – цели 40 години. 

Основният бранд на компанията – Бритос, се предлага в търговската мрежа в цялата страна, но има най-силно присъствие в Гърция и Кипър. Новата разновидност Бритос опушена  е отличена със златен медал през 2017 г. от най-авторитетната в света класация за качество Mond Selection в Брюксел.

 

Характерно за Бритос е, че всички нива от производството са в една сграда като всички процеси са напълно автоматизирани. Оборудването е от най-висок клас и е доставено  от Германия и Белгия. Процесът минава през смилане на малца, майшуване, изцеждане и варене, ферментация и отлежаване, филтрация, успокояване на пивото и накрая бутилиране като всички операции са под един покрив. Тази цялостност дава възможност за пълен контрол върху качеството и увереност в безупречните характеристики на крайния продукт.

 

Посещението в Бритос е старт на Националната бирена академия - инициативата на Съюза на пивоварите в България. В нейните рамките ще бъдат посетени още няколко от  пивоварните компании в страната. Целта на инициативата е да покаже пред широката общественост и любителите на бирата производствения процес, новите технологии - машини, бутилиращи линии, опаковки и екосъобразни практики, иновациите, както и стриктните процедури, благодарение на които крайния продукт е висококачествен и успешен на пазара.

 

„Кредото на пивоварната индустрия е “Гордеем се да сме прозрачни”. То е израз на желанието ни да представяме пълна информация, както за съставките и хранителната стойност на бирата, така и за производствения процес в реални условия. Посещенията на медиите по пивоварните са част от инициативата в тази посока.“, беше категорична Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

През миналата година капиталовите инвестиции в бранша надхвърлят 41 милиона лева; произведени са над 5 милиона хектолитра пиво, а платеният акциз е 80 милиона лева. Общо членовете на Съюза на пивоварите произвеждат 98-99% от бирата в страната.

 

 

Facebook коментари