fbpx Ново устройство ще помага на родителите на деца аутисти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ново устройство ще помага на родителите на деца аутисти

Според статистиката 1 на всяко 68 деца в света е с аутизъм. Звучи повече от притеснително, но това е най-бързо развиващото се разстройство на съвременното развитие (developmental disability). Първите данни за нарастване честотата на аутизма са от САЩ. През последните 20 години данни за тревожно нарастване на честотата се съобщават и в страни като Швеция, Финландия, Дания, Обединеното кралство, Австралия, Тайван и др. Европейската комисия счита, че РАС (разстройство от акустичния спектър), към която група принадлежи аутизмът, засяга 0.70% от населението на Европа, а асоциацията Autism Europe - един на всеки сто човека. От 2002 г. до 2010 г. ръстът на аутизма се увеличава с между 6 и 15%, като ръстът на аутизма при децата в САЩ от 2000 г. до 2010 г. се увеличава с чудовищните 119.4%
 
Иновативно високотехнологично решение с изключителна социална насоченост обаче, може да осигури по-надеждна защита на децата с аутизъм и по-голяма сигурност за техните семейства. Създадено е от startup компанията EuroPATC, основана у нас със средства на инвестиционния фонд Eleven. Устройството е технологична новост в световен план. 
Световното изобретение се нарича CAPPLO. Негов автор е Драгослав Радойчич, инженер-програмист, основател на EuroPATC, който е баща на 11-годишно дете с аутизъм. Идеята му хрумва през 2013 г., когато детенце с аутизъм в Ню Йорк бяга от училище, за да бъде намерено 3 месеца по-късно в една река. „Никога няма да забравя този трагичен случай“, сподели днес Драгослов Радойчич по време на официалното на представянето на CAPPLO в София. „Създадoх това решение заради всички деца с аутизъм по света и съм щастлив, че от днес започваме да творим история!“, допълни той. 
 
 
CAPPLO представлява електронно устройство, което се поставя в специално разработена дрешка на гърба на детето. Снабдено с множество сензори, които следят къде е детето, каква е позицията на тялото му, дали е паднало, 3D движението, вибрациите (включително при гърч и епилептични пристъпи), има ли повишение на температурата или досег с вода.
Устройството функционира на базата на напредничава софтуерна програма и уеб базирана cloud платформа. То изпраща сигнали, които родителите следят на мобилния си телефон, лаптоп или таблет, според настройките, които са задали. Устройството регистрира всяка промяна в състоянието на детето и при отклонение изпраща sms и звуков сигнал до родителя и до посочения от него кръг от доверени хора. Така се осигурява по-надеждна защита за децата с аутизъм, по-голяма сигурност за техните семейства и се изгражда общност от съмишленици. Уеб базираната платформа записва всички данни за живота на децата, всеки ден. Събраните масиви от данни могат да намерят приложение за анализи и изследвания в научно-изследователски, университетски, терапевтични и фармацевтични центрове. Останалите устройства за деца с аутизъм в света (часовници, гуменки, гривни) нямат сензори, поставят се директно на кожата (което за свръхчувствителните деца с аутизъм е проблем), нямат поддържаща уеб платформа за споделяне на идеи и практики и помощ от съмишленици. 
Още за реалната полза от CAPPLO представя във видеото консултант на EuroPATC и фондация I CAN TOO.
 
 
Изобретението влиза в тестов период за първи път в България и благодарение на подкрепата на VIVACOM през следващите 6 месеца 30 български семейства с деца с аутизъм ще могат да го изпробват безплатно. След тестовия период България е първата страна, в която тази новост без аналог в света, ще бъде пусната на пазара през декември 2016 г. и ще се предлага от фондация I CAN TOO. От стартъп компанията все още не могат да фиксират точна цена, но се очаква тя да е около 200 – 220 евро и около 15 евро месечен абонамент, за обслужването и достъпа до платформата.