fbpx Новото божоле дойде! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото божоле дойде!

Новото божоле дойде!

 

В специално пресъздадената обстановка на френско село в зала № 3 на Националния дворец на културата в София, Френско-българската търговска камара тържествено представи младото вино „Божоле Нуво”, реколта 2012. По традиция то се представя третият четвъртък от ноември. Под патронажа на Н.Пр. Филип Отие, посланик на Френската република в България, и в присъствието на Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, традицията събра в третия четвъртък на месец ноември повече от 2200 гости, представители на бизнеса, дипломатическия, политическия и културен елит.

Гостите имаха удоволствието да дегустират новата реколта вино, специално поръчано от Шато дьо Пизе, който със своите 80 хектара е сред най-големите и плодородни региони в Божоле. Впечатляващото събитие се осъществи с подкрепата на членовете на Френско-българската търговска камара, от които основни спонсори са Societe Generale Експресбанк, Vivacom и Edenred.

„Виното утешава тъжните, подмладява старите, вдъхновява младите, облекчава тежестта на подтиснатите,” започна приветствието си към гостите министър Томислав Дончев, цитирайки лорд Байрон. „Божоле нуво е една прекрасна традиция, която символизира новото начало. То е първият резултат на поредната приключила лозарска година, израз на удовлетворение от добре свършената работа и награда за положените усилия. Това вино е нещо, за което няма смисъл да говорим дълго и високопарно, затова нека да оставим то да говори вместо нас,” добави той преди първата наздравица.

Посланикът на Френската република в България Н.Пр. Филип Отие от своя страна подчерта, че Френско-българската търговска камара има съществен принос за присъствието на френската икономика в България, като френските инвестиции продължават да растат (Air liquide, Montupet, Accord, Total, Saint-Gobain, Carrefour, Crédit Agricole, Décathlon).

Първата бутилка Божоле бе тържествено отворена с традиционната фраза « Le Beaujolais nouveau est arrive !» („Новото Божоле дойде!”). Пръв министър Дончев опита новата реколта.

Според Закона за виното във Франция, едва след премиерата на новата реколта може да стартира продажбата на виното на световния пазар. Около 45 милиона литра „Божоле Нуво” се произвеждат всяка година, като половината от количеството е предназначено за износ. През 2011 година потреблението в Япония е достигнало 7.9 милиона бутилки, в САЩ - 2.4 милиона, в Германия - 1.3 милиона, а в Белгия - 641 000.

Регионът Божоле във Франция е около 60 км дълъг и 8 км широк. Намира се южно от град Лион, който е трети по големина във Франция. Има около 4000 собственици на лозя в региона. „Гаме” (или „Гаме ноар”) е единственият разрешен сорт за производство на „Божоле”. Приблизително 1/3 от гроздето в областта Божоле се използва за младото вино. Гроздето задължително се бере ръчно, поради специфичния процес на ферментация. Само в Божоле и в Шампан Законът за виното задължава да се провежда ръчна беритба.

Всяка година ароматът на „Божоле” е различен. Това е и причината при предварителните дегустации на новата реколта да се зародят спорове дали то ще има вкус на банан и малина или на череши и сочни плодове. В следствие на т.нар. въглекисела ферментация „Божоле Нуво” е леко и приятно за пиене и запазва свежия плодов вкус, без да добавя горчиви танини от ципата на гроздето. Процесът на ферментация на цели зърна грозде запазва свежестта и плодовия вкус.

Facebook коментари