fbpx Новото божоле пристигна в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото божоле пристигна в София

На специална церемония в зала 3 на НДК, вчера вечерта Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК), тържествено представи младото френско вино „Божоле нуво“, реколта 2016. Традиционният ритуал се проведе под патронажа на Н.Пр. г-н Ерик Льобедел, посланик на Република Франция в България.

Церемонията по посрещането на младото „Божоле“ в България бе открита от г-жа Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК. Г-н Стефан Дюлае, Председател на ФБТИК поздрави гостите – бизнесмени, дипломати и представители на българската политическа общност и благодари на компаниите, които спомогнаха за организирането на този прекрасен празник на виното.

Н.Пр. г-н Ерик Льобедел поздрави гостите и изрази задоволството си да се запознае с френско-българската бизнес общност в България. Господин Посланикът произнесе на български език и няколко строфи от стихотворение на френския поет Пол Клодел, свързано с виното : "Le vin est fils du soleil et de la terre.", „Виното е дете на слънцето и земята“.

Главният Изпълнителен директор на главния спонсор на събитието Сосиете Женерал Експресбанк г-н Арно Льоклер поздрави всички с празника и отбеляза значението на стабилните компании в едни нестабилни времена.

„Денят на Божолето” традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Този ритуал се за вече повече от  години се е превърнал в световна тенденция и се спазва и в България, където всяка година в третия четвъртък от месец ноември започва консумацията на младото френско вино. Едва след това, според Закона за виното във Франция, може да стартира продажбата му на световния пазар.

Счита се, че първоначално „Божолето“ е консумирано от работниците по френските лозя в регион Божоле, за да отбележат края на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион и други градове в областта. През 1960 г. местният винопроизводител Жорж Дюбоф открил потенциала на приятната напитка и решил да промотира виното като измисля състезание в това кой ще достави първата бутилка от него в Париж. От тогава насам тази традиция се е разпространила по целия свят. Виното става толкова популярно, че всяка година има над 70 млн. бутилки, които се доставят в над 110 страни в света.

Приблизително 1/3 от гроздето в областта Божоле се използва за младото вино. Гроздето задължително се бере ръчно, поради специфичния процес на ферментация. Всяка година ароматът на „Божоле” е различен. Това е и причината при предварителните дегустации на новата реколта да се зародят спорове дали то ще има вкус на банан и малина или на череши и сочни плодове. В следствие на т.нар. въглекисела ферментация „Божоле Нуво” е леко и приятно за пиене и запазва свежия плодов вкус, без да добавя горчиви танини от ципата на гроздето.