fbpx Връчиха балканските винени Оскари за 2020 г. в сърцето на София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Връчиха балканските винени Оскари за 2020 г. в сърцето на София

Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Решението на експертното жури на деветия Балкански международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) стана ясно в първия ден на фестивала на виното в София. Традиционната церемония по награждаването, наречена “Балкански винени Оскари”, се проведе за първи път на открито и беше отворена за всички посетители на виненото градче пред НДК.

Обявената миналата година нова система на ротация на държавите домакини на конкурсната част дебютира в сръбската столица Белград. 15-имата съдии от 11 държави определиха победителите по категории сред рекордните 230 изби участници. Председател на журито за девети път беше първият Master of Wine на Балканите - Константинос Лазаракис.

Следващата страна домакин на конкурса ще бъде Северна Македония

Следващата страна домакин на конкурса ще бъде Северна Македония. Това обяви Галина Нифору, директор на BIWCF от сцената в сърцето на Виненото градче пред НДК. За първи път церемонията, позната като “Балкански винени Оскари” се проведе под открито небе.

 

Официалната церемония по награждаването бе открита от заместник министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Тя връчи и Гранд трофея на сръбската изба Vinarija Aleksandrović .

“Това е един форум с традиции, който дава възможност на българските винопроизводители и на тези от балканите да покажат качеството и спецификите на виното, произвеждано в нашия регион. Поздравявам организаторите на този фестивал и Асоциацията на производителите и износителите на вино за това чудесно мероприятие за възможността да се покаже какви висококачествени вина произвеждаме тук на Балканите”, каза Василева.

Трофеят за “Най-добра изба на Балканите” бе присъдена на турската Suvla winery.

Балканският винен фестивал продължава до 19 септември включително и посреща жителите и гостите на София в специално изградено Винено градче в парка пред НДК. Освен да се запознаят с някои от най-интересните изби от България и Балканите, любителите на виното ще имат възможност да дегустират и наградените вина в специална Златна шатра.

Ето кои са и другите носите на трофеи:

- Трофей за най-добро бяло вино - Trijumf Selection на изба Vinarija Aleksandrović, Сърбия

- Трофей за най-добро червено вино - Cabernet Sauvignon на изба Vinarija Radlović, Сърбия

- Трофей за най-добро розе - Epic Pinot Noir Rose на изба Staro Oryahovo Winery, България

- Трофей за най-добро пенливо вино - Brut Rose на изба Edoardo Miroglio, България

- Трофей за най-добро оранжево вино - Tri Morave reserve white на изба Vinarija Temet, Сърбия

- Трофей за най-добро десертно вино - Sigalas Vinsanto на изба Domaine Sigalas, Гърция

- Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове - Santorini Skitali на Hatzidakis Winery, Гърция

- Трофей за най-добро червено вино от местни сортове - Barovo Red на изба Tikves Chateaux & Domaines 1885, Северна Македония

- Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове - Malvasia на Monemvasia Winery, Гърция

- Трофей за най-добър дизайн на етикет – Vinarija Jungic, Босна и Херцеговина