fbpx Обавиха победителите в най-големия фотографски конкурс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обавиха победителите в най-големия фотографски конкурс

Обавиха победителите в най-големия фотографски конкурс

Световната фотографска организация снощи обяви имената на победителите в най-големия фотографски конкурс в света – 2016 Sony World Photography Awards. Творбите на всички отличени с награди и участниците във финалната селекция на конкурса ще бъдат показани в Somerset House в Лондон от 22 април до 8 май.

Сред рекордния брой от 230,103 подадени снимки в деветото издание на конкурса, за носител на най-желаната награда – L’Iris d’Or Фотограф на годината, Почетното жури избра иранския фотожурналист Асгар Камсех.

Селектирана сред победителите в четиринадесетте професионални категории на Наградите, спечелилата творба – „Огън на омразата“ – е разтърсваща поредица портрети, повдигаща сериозни обществени въпроси, свързани с жестокия акт на нападение с киселина. Камсех получи наградата от 25,000 щатски долара на церемонията, проведена в Лондон, на която бяха връчени наградите и на победителите във всички категории за професионалисти.

На събитието Световната фотографска организация обяви Кей Номияма от Япония за Фотограф на годината сред любителите и му връчи наградата от 5,000 щатски долара. Отличени бяха и носителите на титлата Фотограф на годината при младежите и студентите. Всички победители получиха най-новата фотографска техника от Sony.

Скот Грей, главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация, сподели: “Тези награди всеки път набират невероятен обем фотографии от множество държави и най-важното – дават възможност на фотографите да бъдат открити и да развият своята кариера. Надявам се, че тазгодишните отличени с награди творби ще вдъхновят други фотографи да разширят границите на творчеството си, както и ще станат повод за все по-широкото разбиране и висока оценка на фотографията като изкуство.”

L’IRIS D’OR ФОТОГРАФ НА ГОДИНАТА – АСГАР КАМСЕХ

Роден през 1963 г. в Техеран, Асгар Камсех е фотожурналист в иранската агенция Mehr News. Работата му се фокусира основно върху социални проблеми.

Отличената с награда тази година поредица „Огън на омразата“ е разтърсваща серия от портрети на жертви на нападения с киселина. Тези красиви, но провокиращи дълбоки размисли снимки разглеждат социалните проблеми, свързани с това жестоко престъпление. Наред с физическите и физиологичните страдания и поражения, които жертвите претърпяват, те – основно жени и деца, се сблъскват и с обществено заклеймяване и опозоряване.

Победителите в седемте документални и седемте творчески категории са от 10 държави и за пръв път тази година един фотограф печели в две професионални категории в едно и също издание на конкурса. Журирането бе извършено на база подадените фотографии.