fbpx Обсъждат въвеждането на 5G технологиите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обсъждат въвеждането на 5G технологиите

"5G Бяла книга“ беше публикувана по време на Световния мобилен конгрес, който приключва днес в Барселона. Документът е изготвен от Сдружението „Следващо поколение мобилни мрежи“ (СПММ) и прави цялостен преглед на пътната карта за 5G стандартизация до 2020 година и след това. Публикуването на документа беше определено от експерти като важна първа стъпка към въвеждането на 5G технологията.

Главният технически директор на Телеком Аустриа Груп (ТАГ) и член на управителния съвет на СПММ Гюнтер Отендорфер коментира, че тенденцията за все по-голямо търсене на все по-бързи услуги за трансфер на мобилни данни ще се увеличава през следващите години. „За да бъде в състояние да отговори на бъдещите нужди на клиентите, 5G трябва да е влязла в употреба до 2020 година“, добави той.

Макар 4G LTE мрежите още да не са масово явление, редица компании вече гледат към техния наследник и искат отсега да се подготвят за него, като инвестират огромни средства в разработването на мрежите от пето поколение. Европейската комисия също отделя значителни ресурси за изследователска работа за 5G. Мрежите от пето поколение са част от плана на комисията „Хоризонт 2020" за научни изследвания и иновации.

Прогнозите на експерти сочат, че първите 5G системи трябва да са онлайн през 2020 година. Бъдещата технология означава не само по-бърз безжичен интернет, повече свързаност между човек и машина (Интернет на нещата – Internet of Things) и по-ниска консумация на енергия, но и нови мобилни базови станции, по-голямо географско покритие на базовите станции и по-широк честотен спектър. В същото време, по-високата скорост на трансфер на данни ще даде възможност за нови приложения и нови бизнес модели.