fbpx Недостигът на много видове чипове ще продължи и през 2022 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Недостигът на много видове чипове ще продължи и през 2022 г.

Светът е гладен за продукти, свързани с чипове, но се очакват забавяния и през 2022 г. - докато предлагането настигне нарастващото търсене. Deloitte Global прогнозира, че много видове чипове все още ще са в недостиг през 2022 г., но все пак той ще бъде доста по-малък, отколкото през по-голямата част от 2021 г., и няма да засегне всички чипове. Продължителността на техния недостиг се свежда до значителния скок в търсенето, движен от цифровата трансформация и ускорен от пандемията. Той е резултат не само от разпространението на потребителски устройства, а и от факта, че много механични продукти в индустрията стават все по-дигитални, и много вертикални сектори стават все по-зависими от дигитализацията.

Не е изненадващо, че се увеличават инвестициите на фондовете за рисков капитал в полупроводници, за да запълнят търсенето на нови видове чипове. Deloitte Global прогнозира, че компаниите за рисков капитал в световен мащаб ще инвестират повече от 6 милиарда щатски долара в стартиращи полупроводникови компании през 2022 г. Това може да е само 2% от над 300 милиарда щатски долара от техните очаквани за 2022 г. общи инвестиции, но тази сума е повече от три пъти по-висока, отколкото е била във всяка година в периода между 2000 и 2016 г.

В допълнение, RISC-V, архитектура с набор от инструкции с отворен код за проектиране на чипове, набира пазарна сила и привлича инвестиции. Deloitte Global прогнозира, че пазарът на RISC-V процесорни ядра ще се удвои през 2022 г. (спрямо 2021 г.), защото ще позволи на по-малките производители на устройства да изграждат хардуер, на китайските производители на чипове да избягват санкции и на разработчиците и изследователите да проектират и експериментират с доказана и свободно достъпна архитектура.

Продажбата на Wi-Fi 6 надхвърля тази на 5G устройствата

През последните две години много страни приеха 5G, но продажбите на Wi-Fi 6 устройствата сега изпреварват 5G устройствата с голяма разлика и вероятно ще продължат да го правят през следващите няколко години. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. ще се доставят повече устройства с Wi-Fi 6, отколкото 5G устройства (според данните най-малко 2,5 милиарда Wi-Fi 6 устройства срещу приблизително 1,5 милиарда 5G устройства).

Причината за това е, че Wi-Fi 6, точно толкова, колкото 5G, има значителна роля в бъдещето на безжичната свързаност - не само за потребителите, но и за предприятията. Смартфоните, таблетите и компютрите са едни от най-популярните устройства, оборудвани с Wi-Fi 6, но Wi-Fi 6 се използва и в много други, включително безжични камери, интелигентни домашни устройства, игрови конзоли, преносими устройства и AR / VR слушалки.

Силно търсене на носими технологии в здравеопазването 

Напредъкът в сензорите и изкуствения интелект (AI) помага на милиони да откриват и управляват хронични здравни състояния и да облекчат сериозните заболявания, а тези устройства вече са достатъчно малки, за да се носят на китката. Ето защо продажбите им се радват на бърз растеж. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. по целия свят ще бъдат доставени 320 милиона потребителски устройства за здраве и уелнес, а до 2024 г. тази цифра може да достигне 440 милиона единици. Това се дължи на новите предложения, които излизат на пазара и факта, че повече доставчици на здравни услуги се чувстват комфортно да ги използват.

Влиянието им ще се увеличи още повече, ако лекарите се доверяват на тяхната полезност и хората чувстват, че данните им са защитени. По същия начин има силен растеж в приложенията за психично здраве и глобалните разходи за мобилни приложения за психично здраве се очаква да достигнат близо 500 милиона щатски долара през 2022 г. Този годишен растеж се подхранва от факта, че близо 800 милиона души по света или 11% от глобалното население, живеят с психично заболяване. Освен това пандемията изостри проблемите с психичното здраве и драматично нарастване на разпространението на проблеми като депресия, тревожност и симптоми на посттравматичен стрес.

Войните за стрийминг стават глобални

Тъй като водещите доставчици на стрийминг се разширяват в световен мащаб, докато националните медийни компании развиват собствени местни стрийминг услуги, засилената конкуренция създава богат избор на потребителите. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. най-малко 150 милиона платени абонамента за услуги за поточно видео по заявка (SVOD) ще бъдат отменени в световен мащаб, като процентът на оттегляне ще достигне до 30% на някои пазари.