fbpx Обявиха конкурса "Най-добрите европейски дестинации" 2022 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Обявиха конкурса "Най-добрите европейски дестинации" 2022 г.

Европейската комисия стартира конкурса Най-добрите европейски дестинации (EDEN) 2022 г. Тази инициатива възнаграждава най-добрите постижения в устойчивия туризъм и практиките за зелен преход в по-малките дестинации в Европа.

EDEN беше представено за първи път от Европейската комисия през 2007 г. като инициатива, възнаграждаваща нетрадиционни, възникващи устойчиви туристически дестинации в Европа, на базата на национални конкурси. Инициативата беше преработена и актуализирана, от гледна точка на целите на Европейския зелен пакт и тя ще подпомогне възстановяването и гъвкавостта на туристическите дестинации, засегнати от COVID-19 пандемията. Инициативата включва държави-членки на ЕС, както и държави, които не са членки на ЕС, участващи в програмата COSME. Конкурсът е насочен към по-малки туристически дестинации, които могат да покажат своите изключителни постижения в устойчивостта и да вдъхновят други туристически дестинации за техния зелен преход.

Най-добрите европейски дестинации е инициатива на ЕС, приложена от Европейската комисия. Нейната цел е да разпознае и награди по-малките дестинации, които са приложили успешни стратегии, чрез които да тласнат устойчивия туризъм чрез практиките на зеления преход. Конкурсът се базира на принципа на насърчаването на развитието на устойчив туризъм в дестинации, които дават стойност за икономиката, планетата и хората.

За да участват в конкурса за званието Най-добрите европейски дестинации 2022 г., дестинациите трябва да покажат своите най-добри практики в устойчивия туризъм и зеления преход. Първоначално, кандидатурите ще бъда оценявани от панел от независими експерти по устойчивост. На втория етап, 3 избрани градове ще трябва да представят своите кандидатури пред европейски жури. Европейското жури ще избере един победител, Най-добрата европейска дестинация за 2022 г., който ще бъде съобщен през месец ноември 2021 г. 

Печелившата дестинация ще бъде позиционирана като пионер в устойчивия туризъм, ангажиран с целите на Европейския зелен пакт и ще получи експертна помощ в комуникациите и брандиране на ЕС ниво през 2022 г.

За да кандидатстват, представители на дестинациите трябва да попълнят онлайн формуляр. Крайният срок за кандидатстване е 16 юни 2021 г.