fbpx Очаква ни по-лоша зърнена реколта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква ни по-лоша зърнена реколта

Очаква ни по-лоша зърнена реколта

По-ниски добиви и по-високи разходи на декар предвиждат зърнопроизводителите. Липсата на дългосрочна правителствена стратегия за развитие на земеделието и незалагането на буфери за преодоляване на климатичните и пазарните катаклизми, са основна причина за високата себестойност на земеделската продукция и намалената конкурентоспособност на отрасъла в условията на общ европейски пазар.Зърнопроизводителите отбелязват, че при исторически най-високи цени на горивата, торовете, препаратите и земеделската техника, производствените разходи са нарастнали два пъти и половина отнесени към 2007г.

„Няма законодателна инициатива, която да уреди начина, по който фермерите да ползват одобрената от Европейската Комисия държавна помощ за намалена ставка на акциза за горива, използвани за земеделски нужди. Не искам да гадая къде е проблемът и какво се случва, но е факт, че почти три години настояваме за намален акциз на горивата в земеделието, както е във всички останали страни-членки на ЕС, а резултат няма, въпреки дадените обещания”, коментира Ангел Вукодинов.

Според актуални данни, изнесени от НАЗ, сухата есен на 2011 г., наводненията в края на зимата и градушките през пролетта на 2012 г., намалиха потенциала на засетите площи. Най-пострадали от климатичните аномалии са рапица, ечемик и пшеница. Валежите през второто десетдневие на месец май само частично подобриха състоянието.

В тази връзка НАЗ продължава да настоява за дългосрочна национална стратегия за поливно земеделие. Прогнозите за глобално затопляне и трайно засушаване в нашия географски регион поставят под съмнение бъдещето на българското земеделие без изградена система за напояване. Относно нашумялата напоследък тема за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърнени култури, НАЗ заявява, че желанието на правителството да гарантира бюджетните постъпления не трябва да става за сметка на оборотните средства, които обслужват земеделския сектор.

Facebook коментари