fbpx Пивоварната "Болярка ВТ" е внесла над 18 млн. постъпления в държавната хазна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пивоварната "Болярка ВТ" е внесла над 18 млн. постъпления в държавната хазна

Пивоварната "Болярка ВТ" е внесла над 18 млн. постъпления в държавната хазна

Над 18 милиона от акцизи и ДДС са внесли в държавната хазна от „Болярка ВТ“ АД за последните три години, а инвестициите в дълготрайни материални активи са над 5 милиона лева. Това стана ясно по време на втория тур на Националната бирена академия, който се проведе във великотърновската пивоварна. Начинанието е под патронажа на Съюза на пивоварите в България.

По време на обиколката в най-голямото предприятие за бира с изцяло българско акционерно участие беше показан производственият процес в реални условия, а главният технолог Марияна Христова разказа детайли от процеса на създаване на любимата напитка.

 

През 2004 г. компанията внедрява революционно комплексно технологично оборудване за пивопроизводство и пуска в действие уникалнaта варилна инсталация Merlin, каквито има само пет в Европа. Инсталацията е оборудвана с нова система за варене на пивната мъст, при която се получава тънкослойно варене. Този по-специален процес дава възможност за  повишаване качеството на пивото, поддържа неговата висока трайност и запазва натуралния му характер. „За българския потребител Merlin е произвел над 615 милиона литра висококачествена бира. Успехът на нашето пиво се дължи на инвестициите, които се правят в предприятието от приватизацията му през 1999 година насам“ - уточни Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на „Болярка ВТ“.

Преди месец пивоварната получи едно от най-високите отличия за качество - Златен медал - в световната класация World Quality Selections 2018. Признанието е от института Monde Selection, а наградата е връчена на официална церемония в края на май в Дома на науката и техниката в испанския град Валенсия.

„Болярка ВТ“ е една от най-старите пивоварни у нас – основана е през 1892 година. През 1991 година е един от основателите на Съюза на пивоварите. В момента дружеството заема четвърто място в сектора и е на първо място по пазарен дял от пивоварните, финансирани с изцяло български капитали. Сред приоритетите му е въвеждането на иновации и най-добри световни практики. През последните 15 години в завода са инвестирани над 60 млн. лв., насочени както към обновяване на производствената база, така и към създаването на качествено българско пиво.