Очаква се много добър гроздобер

Очакваме една много добра реколта от грозде. Тази година тя е с 30-40 % над прогнозираното. Реколтата е опазена перфектно и се отличава с много висока захарност, което означава, че ще имаме много добри вина за следващата година. Земеделските ни стопани трябва да се радват на тази добра реколта, която гарантира и добра реализация на техния труд. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на откриването на гроздобера в лозята на винарска изба „Домейн Юстина“ в село Устина, Пловдивско.

Министър Греков отбеляза че няма притеснения за тазгодишната реколта, защото заради количеството и качеството й тя е напълно конкурента на пазара. „Ще произведем хубави и качествени вина, които ще се реализират на пазара в конкуренция с чуждата продукция“, категоричен е министър Греков. Той отбеляза обаче, че цената на гроздето все още е незадоволителна и българските гроздопроизводители заслужават по-висока изкупна цена и повече пазари за реализацията на продукцията си. „Следващата седмица в Китай предстаят преговори, където има много голям интерес към нашите вина.
През последните години има увеличаване на площите за производство на десертни сортове и по тази причина производителите са получили и средства по линия на de minimis. България има определен потенциал в развитието на десертни сортове.

Facebook comments