fbpx Още 107 стопанства ще получат финансиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Още 107 стопанства ще получат финансиране

Още 107 стопанства ще получат финансиране

С над 26 млн. лева са подкрепени още 107 стопанства по програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Проектите са по Мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Със субсидиите ще бъдат купени машини за производство на кайсии, череши, сливи, праскови, ябълки и картофи. Подкрепени са и девет проекта за отглеждане на лозя. Бенефициент от община Родопи ще инвестира в производството на малини, от Хасково – в отглеждането на пипер, патладжан, зелен грах, сладка царевица и броколи, а от Добрич – в строителството на сграда за сушене, калибриране и съхранение на тиквено семе. Подкрепен е и проект за изграждане на автоматизирани оранжерии за домати и краставици. Субсидии ще получи и бенефициент, който ще отглежда дървото пауловния за производство на биомаса. Някои растениевъдни стопанства ще изградят складове и ще купят напоителни съоръжения, машини за внасяне на твърди минерални торове, трактори, линии за сортиране на плодове и други.

Голяма част от инвестиционните предложения са за производство на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица. Един от проектите предвижда засаждане на кориандър, а друг – на просо, сорго и бял трън. Финансиране спечелиха и няколко стопанства за лавандула.
Бенефициент от община Гълъбово ще ремонтира две сгради за отглеждането на пчелни семейства, а кандидат от община Малко Търново ще инвестира в оборудване за биволовъдна ферма. Одобрени са и два проекта за строителство на ферми за зайци, както и за купуване на оборудване за две ферми за охлюви и пуйки. Други проекти в сферата на животновъдството идват от говедовъдни стопанства, които ще модернизират доилините си зали, купят антизамръзващи поилки, четки за крави, косачки с кондиционер за бързо съхнене на сено в планински условия и др. Една кравеферма ще вложи средства в специализирана земеделска техника. Одобрен е и проектът на птицеферма, която ще купи люпилен шкаф за следлюпилно възстановяване на еднодневни пилета.