fbpx Отбелязват световния ден на водата на 22 март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отбелязват световния ден на водата на 22 март

Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март,  за да привлече внимание към значението на питейната вода. Цел на световния ден на водата е и застъпничеството за устойчивото управление на ресурсите на питейна вода.  10% от населението на Земята няма достъп до питейна вода, което увеличава риска от заразни заболявания и ранна смърт.

Сдружение „Аз обичам водата“ съвместно с Българска асоциация по водите /БАВ/ - най-голямата неправителствена организация във водния сектор също отбелязват Световния ден на водата.
В Седмица на водата, която ще се проведе от 16 до 22 март в УАСГ, София, в подкрепа на  честванията на 75-те години от създаването на първото българско висше учебно заведение по архитектура, строителство и геодезия. Събитието,  наситено с редица тематични прояви, се осъществява за пета поредна година, по проект „Международен воден мост”.

Подготовката за събитието започна още през януари 2017 година с обявяването на национален фотоконкурс „Фонтаните в България”, който се проведе на сайта www.waterbridge.info. По регламент 50 номинирани снимки от онлайн-публика и жури получиха право да се включат в изложба по време на Седмица на водата 16-22 март.

През седмицата ще има още информационен тур за кандидат студенти, демонстрационни центрове на иновации в сектора, подвижни лаборатории, креативни уъркшопи за ученици и студенти.  Всички гимназии и кандидат-студенти могат да се включат в организираните обиколки на Хидротехническия факултет на УАСГ. Ще могат да се видят модели на различни съоръжения като язовирни стени, преливници, водохващания, турбини, както и елементи от водоснабдителни и канализационни мрежи, помпени станции и др.