fbpx Откриха първият в страната зелен склад | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откриха първият в страната зелен склад

Откриха първият в страната зелен склад

Зелен склад за готова продукция на „Загорка АД“ бе открит днес. Той е проектиран и сертифициран по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип – BREEAM, което го прави първата зелена индустриална сграда в страната ни. Старозагорската пивоварна е и първата сред всички пивоварни на HEINEKEN в цял свят, която притежава такъв зелен склад. По време на церемонията представители на BREEAM връчиха на ръководството официалният сертификат, който покрива най-високото ниво – BREEAM 2009: Europe Commercial – Industrial, Excellent.

Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система – BMS, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при минимална енергийна консумация, като в същото време осигурява оптимални условия на работа. При изграждането на склада са приложени редица иновативни зелени решения - изолация на стените чрез термо панели с дебелина 15 см, изолация на пода, нетипична за конвенционални помещения от такъв тип, бързи врати с термо изолация и скорост на движение от 2 м/с, топлинни завеси, нощно охлаждане чрез специални капандури на покрива, които BMS отваря автоматично, за да може по естествен начин топлият въздух да напусне сградата и да се замести от по-тежкия студен въздух отвън и други.

За максимално използване на естествена дневна светлина, зеленият склад е конструиран така, че вътрешните помещения без прозорци се осветяват чрез иновативната система “Solar Tube”, която „пренася“ дневната светлина до тези помещения. Източниците на изкуствена светлина в помещенията на зеления склад са базирани на LED технология. В склада е интегрирана система за събиране и оползотворяване на дъждовна вода.