fbpx Открита е положителна проба за антракс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Открита е положителна проба за антракс

Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към НВМС в София потвърди положителните проби за антракс от с. Брестовене, обл. Разград.

Предприети са всички възможни мерки за ограничаване на заболяването. След регистрирането на съмнителните случаи на антракс няма други заболели животни в селото. Ветеринарните лекари започнаха да поставят ваксини срещу антракс на тревопасните животни още на 20 юли (петък). До момента са ваксинирани 950 животни от общо 1 300. Извършена е дезинфекция на местата, до които са имали достъп заразените животни. Забранена е пашата в местността Кереч дере.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно. В изпълнение на Държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно. В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини.