fbpx Отличиха млади български архитекти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха млади български архитекти

 

На официална церемония бяха раздадени наградите в третото поредно издание на инициативата „Академия ГРАДЪТ“. Тази година тя включваше три конкурса - „Училища на бъдещето“, „Фасади, цветове, хармония“ и „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“, а участвалите студенти са от 5 български и 12 чуждестранни университета. Грамотите бяха връчени на победителите лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е и патрон на инициативата. На събитието присъстваха още представителни на строителния бранш, експерти, архитекти и инженери.

 

„Имаме нужда от вашите иновативни и креативни идеи за това как да развиваме нашите градове и инфраструктура, как да ги правим по-добри. Искам да си пожелаем да реализираме проектите ви в България, а тези от вас, които живеят и учат извън страната, да се върнат, за да ги осъществим заедно.“, сподели министър Лиляна Павлова на сцената. Тя обяви още, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще покани млади архитекти и инженери, участвали в „Академия ГРАДЪТ“, в експертните съвети на министерството при приемането на градоустройствени планове и проекти.

 

В конкурса „Училища на бъдещето“, който се организира съвместно от „Академия ГРАДЪТ“ и „Фондация „Америка за България“ за първи път тази година, победител е проектът „Център по природни науки и предприемачество, ОУ „Никола Вапцаров“, Берковица“ на Виолетка Славова и Мария Стайнова от Politecnico di Milano/УАСГ. Победителите бяха наградени и поздравени лично от Н. Пр. Ерик Рубин – посланик на САЩ в България.

 

„Фасади, цветове, хармония“ е партньорски проект на „Академия ГРАДЪТ“ и „Баумит България“, който цели да представи идейни проекти за цветови фасадни решения на сгради, намиращи се в различни градски зони. Призът в конкурса отиде при Евгения Ефтимова от Лесотехнически университет, София за проекта й „Цветова схема „Оригами“. Тя получи наградата си от управителя на „Баумит България“ Николай Бъчваров.

 

Третият конкурс в инициативата – „Градът“ се проведе в две категории тази година: „Сгради и вътрешни пространства“ и „Градове и инфраструктура“. Един от победителите в първата категория беше обявен от собственика на G.P. Group Владимир Житенски, а награденият проект е „Ex Machina Комплекс“ на Димитър Стойнев от Manchester School of Architecture. Наградени са още проектите на Цвети Стойчева от Нов Български университет „Учебен комплекс Национална художествена академия”, както и „Реконструкция на ЖП завод в музей за съвременно изкуство” на Елена Павлова, УАСГ.