fbpx Отличиха най-добрите лесовъди | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха най-добрите лесовъди

Отличиха най-добрите лесовъди

етикети

На тържество пред лесовъдската колегия, министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви политическата воля на сегашния екип да положи максимум усилия, за да отговори на огромната необходимост горите да се управляват по различен начин. Темата е много болезнена за обществото, заяви министър Танева и подчерта пред присъстващите лесовъди: „Има ни, ако работим така, че да ги има бъдещите поколения. Има ерозия на общественото мнение за нас и е необходимо да положим усилия, за да я намалим. Надявам се на съпричастност от Ваша страна и разбиране на тази философия на промяната и да пазите българската гора.”

Министърът припомни, че празникът Седмица на гората е емблематичен за новото начало през пролетта, и че той е стартирал преди 90 г. като идея на държавата да възпитава младото поколение и да го включи в залесителни дейности, като посочи, че тази идея има своята сила и днес. Министър Танева благодари на тези служители на Южно Централно горско предприятие, които през изминалия месец работиха всеотдайно и с труда си спомогнаха за бързото отстраняване на паднали дървета и свлачища, за възстановяване на инфраструктурни съоръжения, като изнесоха голяма част от тези тежки дейности в помощ на държавата. Тя посочи, че е дадено разпореждане тези хора да бъдат наградени.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави също участниците в тържеството, като ги прикани да си вършат работата и да подават сигнали когато има проблеми, без да се страхуват. От Вас зависи гората да е здрава и красива, заяви премиерът Борисов, както и да бъде тя използвана в икономиката ни по най-разумният начин.

Министър-председателят информира присъстващите, че е взето решение за увеличаване с 20% заплатите на около 400 служителите от Изпълнителна агенция по горите, които към момента имат най-ниско заплащане в агенцията. Той посочи още, че през последните 4 години не са отпускани средства за работно облекло, поради което през тази година ще бъде отпусната сума и за работно облекло на служителите в системата.

Премиерът заяви, че е разпоредил съвместни действия на трите министерства – земеделското, транспортното и МВР, така че да не се допуска претоварване на пътната мрежа в страната и спазването на означените максимално допустими товари по пътищата там, където се превозва дървесен материал.

Горите са един от основните инструменти за прочистване на природата и това налага да а пазим и да се грижим постоянно за нея, заяви в презентация за тенденциите в грижата за гората доц. Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните. Той благодари на премиера, като посочи, че от години министър-председател на страната не е уважил с присъствие Седмица на гората. „Всички Вие знаете, че когато сте в гората, сте в свои води, заяви доц. Костов. Нека обаче да се обърнем повече към обществото и когато правим нещо, да сложим табелка и да обясним - за кого и защо го правим, за да има разбиране и от двете страни”.

На церемонията бяха връчени награди на заслужили лесовъди и горски служители. Инж. Ценко Ценов, директор на дирекция в Изпълнителната агенция по горите, получи награда за цялостна лесовъдска дейност, както и специална грамота на Асоциация „Общински гори”, като признание за своя дългогодишен труд.

След тържеството, министър Танева и представители на лесовъдската колегия засадиха 10 дръвчета в двора на Националния исторически музей.