fbpx Програмата по предприемачество „Учебна компания“ представя младежки стартъпи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Програмата по предприемачество „Учебна компания“ представя младежки стартъпи

На 10 юни от 9.30 до 16 часа под стъкления купол на Софийското Ларго, в сърцето на столицата, ще се проведе търговското изложение на младежките стартъпи на JA България. Изложението е част от 3-дневния формат на единадесетия младежки предприемачески форум „Изгряващи звезди“. Иницииран и организиран от неправителствената образователна организация JA България, форумът ще събере на едно място най-добрите екипи, участвали през тази учебна година в програмите “JA Startup” (студенти)  и „Учебна компания“ (ученици), призната още през 2006 г. от Европейската комисия за най-добрата практика в обучението по предприемачество. Това е първата програма на Джуниър Ачийвмънт, която дава старта на глобалната организация през 1919 г. в Илинойс, САЩ.

260 ученици и студенти от цяла България ще демонстрират своите продукти и услуги, разработени през годината и ще представят дейността си пред жури между 8 и 10 юни. Тази година общо 35 ученически стартъпи ще се борят за приза „Най-добра учебна компания на България“ и участие на международния финал на Джуниър Ачийвмънт Европа във Франция през юли. Те бяха избрани по време на регионалните състезания, които JA организира през април, измежду 135 учебни компании от 95 училища, които взеха участие в програмата тази година.

По време на форума своите бизнес разработки ще представят и 9 студентски екипа от София, Пловдив и Благоевград, които участват тази година в програмата JA Startup. Няколко от екипите, поканени да се представят на форума, са участници в преакселераторската програма „Challenge YOU“, реализирана тази пролет от JA България в партньорство с Обединена Българска Банка. Студентите ще се борят за приза „Най-добър студентски стартъп на JA“ и награда от $5000,  която включва и участие на екипа-победител на международното състезание на студентските стартъпи на JA Europe, което през 2019 г. ще се проведе в Норвегия. Паричната награда за победителите е осигурена от Citi и Фондация Citi.

Форумът стартира на 8 юни в София тех парк, където ученическите и студентските екипи ще презентират на сцена пред жури. Търговското изложение на учебните стартъпи ще се проведе на 10 юни от 9.30 до 15.30 часа под стъкления купол на Софийското Ларго, в подлеза на ЦУМ и Министерския съвет. Същия ден от 18.30 часа ще бъде и официалната церемония по награждаване.

Редица институционални и бизнес партньори на JA ще връчат на 10 юни награди в специални категории – МОН и JA ще връчат наградата „Най-предприемчиво училище на България“. Министерството на икономиката за пета година ще избере най-добрия екип в рамките на своя конкурс за търговска марка „Брандико“, който се провежда в партньорство с JA България. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) ще връчи награда EIT Raw Materials на една учебна компания. Награди в специални категории ще връчат и MetLife (награда LifeChanger), Oracle (награда за дигитална креативност), HPE (награда за иновация), A1 България (награда Go Digital), Manpower (награда за най-добър екип) и др. JA България ще връчи и специалната ежегодна награда „Учител на годината“. Жури, съставено от водещи журналисти от български медии, ще връчи и тази година Наградата на медиите за млади предприемачи „Стъпки към славата“.