Отпечатахме брой 100!

 

Някак неусетно изминаха 15 години от излизането на първия брой на списанието, а днес пред вас е 100-ния брой! И колкото и тривиално да звучи, изживяхме 15 изключително интересни години, за които дори не сме имали и идея, че ще са такива. Години на шеметна турбуленция, която промени представите, начините, скоростта и начина и способността за работа.

Темата на втория брой на списанието (есента на 2003 г.) беше „Мобилен офис” и тогава това звучеше утопично. Не си представяхме, че наистина ще е възможно да работиш и управляваш бизнес си извън офиса и бюрото. Усмихвахме се много на една статия, в която се разказваше как докато сте на о. Бали, можете да ръководите делата си. „Какво пък, нека дадем на читателите малко фантастика”, си казахме тогава с колегите…

15 години по-късно, в този стотен брой, говорим за изкуствен интелект (AI), който вече е заел сериозна и неотменима част от живота ни и все повече се замисляме дали пък този интелект няма да ни измести от Земята?!

Отдавна вече сме станали граждани на света и наистина няма значение в кой негов край се намираме. И именно новото дигитално време ни помага да живеем и да вземаме от всеки един ден много повече. Може би пък губим нещо друго, като лично спокойствие, прости човешки отношения.

Колелото обаче се върти и скоростта все повече се увеличава. Роботите все повече се превръщат в партньори и дори приятели. Дали ще ни превземат? Не мисля, защото изкуственият интелект се нуждае от естествен, за да съществува. Поне засега… И докато преминем на следваща предавка, ви предлагам да разтворим страниците на хартиеното списание, да усетим мириса на мастило и видим какво ни очаква само в следващите няколко години.

Броят е в търговската мрежа, в пунктовете за продажба на списания и вестници, Inmedio, бензиностанции.

 

Facebook comments