fbpx Отсега трябва да рекламираме туристически сезон 2016 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отсега трябва да рекламираме туристически сезон 2016 г.

Националният съвет по туризъм обсъди днес Програмата за реклама на страната за 2016 г. – нещо, което за първи път се случва шест месеца по-рано от годината, в която ще се изпълнява. Заседанието бе ръководено от министъра на туризма Николина Ангелкова, а с изказвания по точките от дневния ред се включиха и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и др.

В момента получените писмени предложения по програмата се обобщават и след като бъдат отразени, всички документи ще бъдат изпратени отново на членовете на Националния съвет. Участниците в заседанието подкрепиха мнението, че за да бъдем конкуренти на международния пазар, трябва да започнем отсега да рекламираме сезон Лято`2016, заедно с възможностите за зимен туризъм. „През последните месеци проведох редица срещи с големи туроператори от Франция, Германия, Великобритания, Италия и др. и всички са категорични, че трябва още от месец септември да рекламираме възможностите за летен туризъм, защото туристите от целевите ни пазари планират почивките си с 6 до 12 месеца по-рано“, каза Николина Ангелкова. Традиционните туристически продукти, които страната предлага са ваканция на море и ски туризъм, но според маркетингови проучвания на основните генериращи пазари, България е атрактивна дестинация и със специализирани видове туризъм. По тази причина министерството ще продължи да акцентира върху потенциала за развитие на културно-историческия туризъм в страната, защото това може да ни направи разпознаваеми пред света.

„Специално внимание в програмата обръщаме на българския турист. Това е подход, който наложихме през тази година и който ще надградим през 2016 г.“, съобщи Николина Ангелкова. По думите й много време българските туристи са били оставени извън фокуса на внимание, а те са сред най-важните клиенти на туристическия ни сектор. На второ място сред целевите пазари в програмата са поставени съседните ни страни, а на трето - останалата част от Европа. „Разбира се, продължаваме работа и привличане на туристи от далечните перспективни за България пазари, като отчитаме факта, че това е дългосрочна стратегия за развитие на туризма, чиито ефект ще бъде усетен в следващите пет години“, поясни министърът.

„Дигиталният маркетинг е сред основните ни маркетингови подходи в новата програма за национална реклама“, подчерта министър Ангелкова. Сред основните дейности заложени в нея са съвместен е-marketing с чуждестранни туроператори на целеви пазари, където се наблюдава нарастване на онлайн записванията; разработване на проект за електронен маркетинг на дестинация България; налагане на единна визия за онлайн присъствие и др. Друг важен момент в Националната програмата за реклама за 2016 г. е т.нар. лично отношение - известни личности да рекламират страната ни пред своите сънародници.

Основна дейност остава активното представяне на България на водещи международни туристически изложения, форуми и други събития, със щандове с единна нова визия, както и организиране на съпътстващи мероприятия. През следващата година, в зависимост от наличния бюджет, се планира страната ни да се представи на над 40 международни туристически изложения. Ще се работи и за организирането на тематични изложения на открито в държави, които са сред целевите ни пазари и/или са сериозни генериращи пазари. Стратегическото партньорство с големи международни туроператори, както и с нискотарифни авиокомпании са сред заложените дейности. Значение се обръща и на редица други маркетингови и ПР активности като журналистически и експедиентски турове и др.

В рамките на заседанието бяха представени и очакванията за Лято‘2015. Данните показват, че се наблюдава ръст в продажбите през последните дни. Общо за сезона се очаква да бъде регистриран спад на руски туристи от около 20%, като същевременно не се оправдават прогнозите за по-малко посетители от Украйна и на този етап се очаква регистриране на ръст от около 5% от този пазар. Оптимистични са и прогнозите от Германия (+5%); Великобритания (запазване на нивата от предходния летен сезон или лек ръст от 2-3%); Турция (+10%); Австрия (+10 – 15%); Израел (+ 10%); Франция (+5%); Скандинавски държави (около 2-3% ръст); Гърция (+5%), Румъния (+3%) и др. Значителен ръст се от около 40% се очаква от Молдова, който може да достигне до 30 хил. туристи повече за летния сезон.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов представи дейността на контролния орган в рамките на летния сезон. По думите му е поставен акцент върху проверка на качеството на алкохолните напитки, като до момента са взети 15 до 20 проби. Данните на Комисията показват, че до този момент са извършени около 2000 проверки на заведения и хотели по Черноморието и са съставени 186 актове. Комисията има изнесени приемни във Бургас, Варна и Созопол и мобилни такива в повечето от населените места по Черноморието, където всеки ден се подават десетки сигнали и се дават консултации на потребителите.

В рамките на Националния съвет по туризъм бяха представени и резултатите от изминалия зимен сезон. Данните показват, че 1,180 млн. чуждестранни туристи са посетили България през периода декември 2014 – март 2015 г., което е над 8% ръст в сравнение с посетилите през сезон Зима 2014/2015. Според бизнеса, страната ни предлага чудесни условия за ски туризъм от декември до началото април, но заетостта през месец март е слаба заради недостатъчно информираност на туристите. „Ще рекламираме страната като ски дестинация с активен четиримесечен сезон, но ще разчитаме на обратна връзка и активно съдействие от страна на бизнеса и общинските власти”, каза министър Ангелкова. По думите й зимните ни курорти могат да се превърнат и в целогодишна дестинация за международен и вътрешен туризъм чрез диферсифициране на предлагания продукт и комбинирането на различните видове специализиран туризъм – планински, излетен, приключенски, еко и др.