fbpx Пазарът на имоти в Самоков се раздвижва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазарът на имоти в Самоков се раздвижва

Пазарът на имоти в Самоков се раздвижва

Географията на Самоковски регион, разположен в най-живописната част на Рила, както и близостта му до София го превръщат в едно от предпочитаните места за почивка през цялата година.

Добрите северни писти с различни надморски височини и трудности, осигуряват на туристите възможности за каране на ски от декември до май.
Близостта до язовир "Искър" и красивите гледки към Рила, откриващи се от всички села около Самоков, проектът "Супер Боровец" и този, който се подготвя за селата
Говедарци, Маджаре и Мала Църква, означава, че търсенето на земя там се засилва осезаемо. Предлагането на имоти засега е по-голямо от търсенето. Интересът от страна на англичани и други чужденци обаче повишава цените най-вече на земеделските земи. Гражданите от чужбина се насочват към строежи на вилни селища, комплекси за почивка и малки хотели, като най-търсените площи са от 2 000, 3 000 и 5 000 кв. м


Сделките, които се сключват към момента варират от 10 до 35 евро/кв. м за земеделски земи и от 35 до 55 евро/кв. м за регулирани парцели. Българските инвеститори все още стоят встрани от случващото се. Причината вероятно е липса на информация или пък изчакват.
Опитът на "Шанс-96" в Самоков показва, че не бива да се чака, защото нарастващият интерес на чужденци към земи в района води до бързо покачване на цените на имотите.
Пазарът на недвижими имоти в региона е доста нов и развиващ се в нормалните рамки на пазарния принцип. В последните шест месеца се забелязва чувствително нарастване на търсенето на имоти.
Основната заслуга за този интерес е на кмета, на Общинския съвет и на правителството, които за година и половина разработиха единна стратегия за развитието на туризма в региона. Търсенето на имоти от страна на английски строителни предприемачи също играе голяма роля за раздвижването на пазара, като техният интерес e насочен основно към земеделски земи в неразработените, но красиви и спокойни Самоковски села.
Често български инвеститори ни задават въпроса: "Какво би станало, ако се смени правителството?" Мисля, че това едва ли би свалило надморската височина на пистите, нито пък красивата природа ще изчезне. Тези уникални дадености винаги ще бъдат съвсем близо до столицата.
За да бъдем по-конкретни и направим професионален анализ на пазара на земи, искаме да отбележим, че под името Самоков и региона не се разбира само проекта за курортно-туристическа локализация Самоков - Боровец - Бели Искър ("Супер Боровец"). В него се включват и останалите околни селища, които представляват интерес за български и чужди инвеститори.
Предлагането на имоти за момента е доста хаотично, като всички оферирани цени подлежат на коментар, договорки и т. н.
Самоков
Предлагането на земя в града е слабо, като предимно се търгуват регулирани парцели. Цената им е 50 евро/кв. м.
Земеделските земи, намиращи се по пътя на новия кабинков лифт "Супер Боровец" се продават за 35 - 50 евро/кв. м, а тези около входовете на Самоков до асфалтов път - за 10 евро/кв. м.
Тухлените апартаменти в центъра на града на площ от 100 кв. м достигат 35 000 евро.
Боровец
Предлагането тук е силно ограничено, което подсказва високата цена на единствения регулиран парцел на пазара.
Бели Искър
Земеделските земи в Бели Искър се търгуват за 40 евро на квадратен метър, регулираните парцели - за 50 евро на квадрат, а къща може да купите за 80 000 евро.
Говедарци, Мала Църква и Маджаре
Интересно за пазара на недвижими имоти е това, което се случва в района на тези три села, известни като Искровете.
Изключителните природни дадености на Говедарци, Мала Църква и Маджаре не са останали незабелязани за английските инвеститори. Затова може би и сключените сделки в региона са най-много.
Земеделските земи, включително и до
самата ски писта в Говедарци, се предлагат за 30-35 евро/кв. м.
Регулирани парцели се продават за 40-50 евро за квадратен метър.
Ако желаете да купите къща в едно от тези три села, това ще ви струва между 50 000 и 80 000 евро.
Белчин бани
Това също е един привлекателен и все още неразработен курорт. Земите в близост до минералната вода, която е с най-добри показатели за лечение на травми и следоперативни рани очакват своите инвеститори. Земеделските земи в региона се предлагат за
15-20 евро/кв. м, а регулираните парцели вървят за по 25-30 евро на квадрат.
Във всички останали села на 10 км от Самоков може да се намерят земеделски земи за
5-10 евро/кв. м. Къщите се оферират на цена от 15 000- 20 000 евро.
Съществуват обаче и чисто технически проблеми, съпътстващи пазара на недвижими имоти. Едни от тях са грешките в плана за земеразделяне от 1995 г., тези при вкарването на заснетите имоти в "Агенцията по кадастъра", ваденето на скици на заснетите села само в София и др. Всичко това затруднява нашите клиенти-продавачи, но ние се стараем да им помогнем при подготовката на изрядна документация. По този начин можем да поднесем на купувача пълна информация и годен продукт.


За контакти:
София, ул. "Г. С. Раковски" № 86А
тел.: 02/ 980 93 23,
гр. Самоков тел.: 0722/ 662 64
e-mail: office@chance96.com
www.chance96.com