fbpx Пазарът на луксозни имоти върви напред, въпреки кризата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазарът на луксозни имоти върви напред, въпреки кризата

 Въпреки забавянето на икономическия растеж в страната на пазара на луксозни имоти през 2012 г се отбелязва ръст от 17%. Това се посочва в годишния доклад на Unique Estates. Пет сделки са реализирани със суми над 1 млн. евро при едва 2 такива сделки за 2011 г. Според данните на компанията цените бележат стабилизиране, а броят на сключените сделки расте активно през второто полугодие, при това със скъсяване на срока за реализация на продажбата.

Най-скъпата сделка, сключена от компанията през изтеклата 2012 г., е за къща, разположена в полите на Витоша, като общата й стойност е била над 1 000 000 евро. Най-високата цена за апартамент през миналата година отново е била за над 1 000 000 евро, като луксозното жилище се намира в южната част на София.

„Аристократични жилища в стари централни столични сгради, на които е необходим основен ремонт – така изглежда профилът на най-търсения луксозен имот през 2012 година”, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. “Следващото най-разпространено търсене бе за модерни къщи, основно в Бояна, с двор, не по-малък от 1 декар. По-младите купувачи се интересува от пентхаус-апартаменти с панорамна гледка, допълва Илиева.

По данни на компанията през 2012 г. броят на сключените сделки с луксозни имоти представлява около 1/4 от обявените през годината за продажба, или с други думи, наличните в момента имоти могат да бъдат усвоени от пазара за около 4 години, ако няма съществена промяна в пазарните условия.

Оживлението на пазара през 2012 г. се дължи на повишеното търсене от страна на потенциалните купувачи - най-често предприемачи или мениджъри в големи международни корпорации. През 2012 г. притокът на свеж капитал се ускори, а присъствието на международни компании в страната се разшири. Въпреки кризата в еврозоната българският износ все още расте с 3% годишно, а потреблението на домакинствата се увеличава с 3 млрд. лева за 12 месеца. По-високите печалби на фирмите, продаващи както на външния, така и на вътрешния пазар, позволиха доходите на управленския персонал да нараснат с двуцифрени темпове.

През 2012 г. финансовото богатство на заможните домакинства е достигнало нови рекордни стойности, се посочва в анализа на компанията. Общата сума на влоговете в размер над 100 хил. евро надминава 3.8 млрд. лева. Част от спестяванията, които домакинствата натрупаха като буфер по време на кризата, ще се насочват към луксозни имоти, които са ефективен начин за съхраняване покупателната способност на спестяванията в условията на ниски лихви и повишена инфлация в глобален мащаб.

Луксозните имоти са все още са едва 10% от общия пазар на жилища (апартаменти и къщи), но тяхното значение нараства през последните години. Цената на повечето луксозни апартаменти започва от 250 000 евро, докато къща в най-високия сегмент струва поне 700 000 евро. Цените на луксозните жилища обикновено са в диапазона 1500-1650 евро на кв.м., но в някои случаи достигат и 2500 евро на кв.м. В момента луксозните имоти в страната са по-достъпни за потенциалните купувачи със стабилни доходи и натрупани спестявания. Имотите поевтиняха с 30-40% в периода 2008-2011 г., а цените на престижните жилища в столицата София са сред най-ниските в Централна и Източна Европа.

Възвръщаемостта от инвестиция в луксозен имот (около 6% годишно) надхвърля лихвата по банковите влогове (около 5%) и е сред най-високите в Европа през 2012 г. В България новият данък върху лихвите по депозитите допълнително ще намали реалната доходност от банков влог през 2013 г., което ще направи покупката на жилище още по-привлекателна.
Наемите на луксозни жилища варират между 5 и 7 евро на кв.м, като достигат и до 12 евро за най-качествените имоти. За апартамент средният наем бележи лек ръст и е около 6.5 евро към момента при 6 за 2011 г., а нивата за къщи остават стабилни – около 5 евро на кв.м.
Прогнозата на компанията за 2013 година е за допълнително активизиране на сделките в луксозния сегмент. Сроковете за реализиране на продажба ще продължат да се скъсяват, а ликвидността на луксозните имоти ще се подобрява. Цените на луксозните имоти вероятно ще отчетат лек ръст през 2013 г., а реализираните продажби ще се увеличат спрямо текущите нива.