fbpx Пазарът на труда е с една трета надолу през м. декември | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пазарът на труда е с една трета надолу през м. декември

През м. декември се наблюдават малко под 28 000 обяви за работа, като те са намалели с 33% (близо 14 000 по-малко) спрямо м. ноември. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

През последното тримесечие спадът е цели 43%, като той е на-осезаем през изминалия м. декември.  Въпреки това, на годишна база, броят на обявите е все още с 5% по-голям от този през м. декември 2021г.

Драстичният спад на предлагането на работа не е нещо нестандартно за последния месец на годината. Коледните и новогодишни празници обикновено са причина за забавяне или преустановяване на работните процеси за 10-15 дни, в това число и процесите на подбор на персонал.

При разглеждане на обявите по сектори, наблюдаваме спад във всеки един от тях с три и четирицифрени стойности.

Най-много е намалял броят на предложенията в сектор „Търговия и продажби“ – те са с 3360 (-35%) по-малко от м. ноември.

След него се нареждат секторите „Производство“ (2330 предложения по-малко, 36% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (1570 предложения по-малко, 36% спад), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (1430 предложения по-малко, 29% спад), „ИТ“ (1280 предложения по-малко, 21% спад)

На годишна база наблюденията на HR компанията и кариерен сайт JobTiger отчитат положителни резултати - ръст на обявите във всички сектори.

Единствено изключение е секторът „ИТ“. Както по света, така и у нас именно в този сектор продължава да се отчита спад на предложенията за работа. Броят на обявите е с цели 27% (1580 обяви) по-малко спрямо декември 2021г.